Ometaju li touchscreen zasloni vozače u vožnji?

Ometaju li touchscreen zasloni vozače u vožnji?
tekst: Sandro Vrbanus

Iako jedinstveni službeni podaci ne postoje, Europska komisija procjenjuje da su vizualne smetnje u vožnji, poput gledanja u mobitel ili bilo gdje drugdje osim na cestu, krivac za 10-30% svih prometnih nezgoda. Dodano, podaci američke automobilske organizacije AAA pokazuju da ugrađeni infotainment sustavi u modernim automobilima mogu pozornost vozača zaokupiti na duže vrijeme, ponekad i do 40 sekundi – što, priznat ćete, nije baš najsigurniji način za upravljanje automobilom.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

S druge strane, sve više proizvođača automobila u svoja vozila ugrađuje velike zaslone osjetljive na dodir i njima, poput recimo Teslinog Modela 3, zamjenjuje sve moguće tipke i kontrole dostupne vozaču. Svakome tko se ikada susreo s ovakvim načinom upravljanja jasno je da se touchscreenom ne može baratati bez da se u njega gleda, dok kod fizičkih prekidača ili potenciometara to nije uvijek slučaj – pogotovo kad se vozač navikne na njihov položaj i može njima upravljati “na slijepo”.

S touchscreen zaslonima u automobilima nisu zadovoljni niti u agencijama koje se bave sigurnošću prometa, pa su obavili nekoliko istraživanja na tu temu. Jedno od njih pokazalo je kako je sama prisutnost multimedijskog ekrana dovoljna distrakcija za vozače, te da su oni skloni pogledavati prema ekranu samo “kako bi vidjeli ima li što novoga”, čak i kada im informacije sa zaslona ne trebaju.

Istraživanje AAA pokazalo je kako dvije trećine modernih infotainment sustava u vozilima zahtijeva visoku koncentraciju vozača i samim time predstavlja veliku smetnju pri vožnji. Zanimljivo, niti jedan od testiranih automobila na ovom testu nije zabilježio rezultat “niske distrakcije”.

Svi koji se bave ovom temom, bili oni stručnjaci za korisnička sučelja ili za sigurnost prometa, apeliraju na proizvođače da istraže i poboljšaju svoje sustave i pojednostave korisnička sučelja kako touchscreen ekrani ne bi nastavili ubijati ljude na cestama – barem dok se ne pojave autonomna vozila 5. razine koja neće zahtijevati pozornost vozača.

YouTube MP3 - Hotmail
1