Ogoljena Kia Sorento: mjesta ima za bateriju i 7 putnika

Ogoljena Kia Sorento: mjesta ima za bateriju i 7 putnika

Kia je objavila shematski prikaz ugradnje plug-in hibridne tehnologije novog Sorenta PHEV na kojoj vidimo kako plug-in hibridni model nudi 3 reda sjedala i prostor za prtljagu za 7 osoba, unatoč bateriji i hibridnom pogonu

Kia je nedavno objavila shematski prikaz svojeg novog SUV-a Sorento, koji će dolaziti i kao plug-in hibrid. Na slici koju su objavili prikazuje se kako plug-in hibridni Sorento, usprkos hibridnom pogonu, nudi 3 reda sjedala i prostor za prtljagu te ima prostora za čak 7 osoba. Slika pokazuje kako su veliki baterijski sklop, spremnik za gorivo, motor i elektro motor postavljeni u vozilu kako bi omogućili što više prostora za prtljagu putnike.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ispod pokrova motora plug-in hibridnog Sorenta nalazi se 1,6-litreni T-GDI turbo benzinski motor sa 180 KS i okretnim momentom od 265 Nm. Tu je i elektromotor snage 67 kW i okretnim momentom od 304 Nm. Ukupna snaga iznosi 265 KS, a okretni moment 350 Nm – što znači da se radi o najsnažnijem Sorentu na europskom tržištu ikada.

Pametan raspored i nisko težište

Elektro motor smješten je između motora i mjenjača, što omogućava urednu ugradnju turbo benzinskog motora ispod pokrova motora. Snaga iz tog pogona može se prenositi na prednje ili pak na sva četiri kotača.

Litij-ionski polimerni baterijski sklop kapaciteta 13,8 kWh nalazi se ispod prednjih sjedala, a postavljen je između dna kabine i pokrova podvozja. U slučaju pogona na sva 4 kotača, baterijski sklop leži preko vrha kardanskog vratila u obliku sedla. To znači da baterijski sklop ne zadire u Sorentovu kabinu ili prtljažni prostor. Baterijski sklop ima neovisan sustav vodenog hlađenja koje je zaduženo za optimalno djelovanje i učinkovito podešavanje temperature.

Nisko postavljena baterija između osovina na sredini karoserije dodatno održava nizak centar gravitacije i raspodjeljuje težinu. Spremnik za gorivo zapremine od 67 litara nalazi se na dnu ispod drugog reda sjedala, dok je 3,3-kilovatni punjač smješten ispod dna prtljažnika. To znači da putnici u 3. redu sjedala imaju dovoljno prostora za noge i udobno sjede, a ujedno je prtljažni prostor još uvijek dovoljno prostran.

Početak prodaje kod nas na proljeće

Sorento Plug-in Hybrid, kojeg kod nas očekujemo na proljeće, na tržištu će biti jedan od rijetkih plug-in hibrida sa 7 sjedala, ali usto i jedan od najpraktičnijih. U ponudi će biti i dizelska i hibridna izvedba, a kao i svi ostali Kia modeli kupcima će pružat 7-godišnje tvorničko jamstvo (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja broja prijeđenih kilometara) koje vrijedi za cijelo vozilo.

Podijeli:
1