Od početka godine do sada u Hrvatskoj 24% manje prometnih nesreća

Od početka godine do sada u Hrvatskoj 24% manje prometnih nesreća

Manjem broju prometnih nesreća doprinijele su i mjere koje se provode zbog pandemije bolesti COVID-19, a koje su utjecale na značajno manji broj vozila u cestovnom prometu, objavio je MUP. Manje je i poginulih te ozlijeđenih sudionika u prometu

U prva četiri mjeseca 2020. godine policija je evidentirala manji broj prometnih nesreća, poginulih, teško i lako ozlijeđenih osoba nego u istom razdoblju prošle godine. MUP tako u svojoj statistici navodi zabilježenu 6.941 prometnu nesreću. U prva četiri mjeseca 2019. godine dogodilo se 9.128 prometnih nesreća, što znači da je broj nesreća smanjen za 24%.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U prometu je ove godine od siječnja do travnja poginulo 68 osoba (2019. godine 74 osobe), teško je ozlijeđeno njih 460 (2019. godine 573 osobe), a lakše je ozlijeđena 2.041 osoba (2019. godine 2.856). Vidljivo je da je u svim ovim segmentima zabilježen pad: 8% manje je poginulih, 20% teže ozlijeđenih, a 29% lakše ozlijeđenih.

Manjem broju prometnih nesreća te stradalih osoba u njima, kažu iz MUP-a,  doprinijele su i mjere koje se provode zbog pandemije koronavirusa, a koje su utjecale na znatno manji broj vozila u cestovnom prometu.

Mladi i brzina opasna su kombinacija

U ovakvim okolnostima primijećeno je i da pojedini vozači krše prometne propise te upravljaju vozilom brzinom većom od dopuštene, a zbog čega dolazi do prometnih nesreća, često s najtežim posljedicama. Na području Republike Hrvatske tako se u proteklom, relativno kratkom razdoblju od 10-tak dana dogodilo više prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima je smrtno stradalo čak 12 osoba.

Analizirajući statistiku, u MUP-u su došli do zaključka da su većinu nesreća prouzročili mladi vozači, do 24 godine starosti, upravljajući osobnim vozilima ili motociklima, a prvenstveno zbog grubog kršenja prometnih propisa.

Nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom brzinom, značajno većom od dopuštene, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega su vozači slijetali s kolnika, nalijetali na objekte koji se nalaze uz kolnik te prelazili svojim vozilom na suprotnu stranu kolnika i sudarali se s vozilima koja su dolazila iz suprotnog smjera.

Policija će stoga u narednom periodu nastaviti, ali i intenzivirati, poduzimanje pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. “četiri glavne ubojice u prometu”: alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima, zaključuju iz MUP-a.

YouTube MP3 - Hotmail
1