Obnovljena Mercedesova E-klasa sada i u Cabriolet te Coupe izdanju

Obnovljena Mercedesova E-klasa sada i u Cabriolet te Coupe izdanju

Tehnološku inovaciju njemački proizvođač donosi u upravljaču koji zahvaljujući tehnologiji kapacitivnog otkrivanja odsutnosti dodira ruke vozača doprinosi sigurnosti vožnje

Nakon što smo početkom ožujka, umjesto na salonu automobila u Ženevi otkazanom zbog koronavirusa, imali digitalnu premijeru obnovljene Mercedesove E-klase, sada na scenu stupaju njene dvije izvedbe – Coupe i Cabriolet. U posljednjem trendu njemački je proizvođač i za ova dva modela, E-klasu Cabriolet i novi E53 4Matic + Coupe, pripremio digitalno predstavljanje na testnoj stazi u ispitnom i tehnološkom centru u Immendingenu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kao što se i očekivalo, prednji dio vozila potvrđuje pripadnost liniji E-klase, te ne donosi ništa što bi nas iznenadilo, odnosno bitno istaknulo u odnosu na već prikazano sedan i karavansko izdanje popularnog Mercedesovog modela. Razlike su ipak u stražnjem dijelu, s time da svaki od ova dva modela, donose svoj karakter kako i priliči njihovom karoserijskom izdanju.

Ono što im je isto tako zajednički, pogonski su motori. Tako ponuda oba obnovljena izdanja čini izvedbe E220d, koju pokreće 4-cilindrični motor od 194 KS, dostupan i u 4Matic verziji s pogonom na sva četiri kotača te E400d 4Matic s 340 KS kad govorimo o dizelskim opcijama. Benzinske verzije su 4-cilindrični E200 i E300 sa 197 odnosno 258 KS, s time da je slabiji dostupan i u 4Matic izdanju, te 6-cilindrični E450 4Matic s 367 KS. Svi pogonski motori dolaze u kombinaciji s 9-stupanjskim automatskim mjenjačem, dok vrh ponude čini AMG verzija, E53 4MATIC+ gdje se iz trocilindarskog 6-cilindraša pri 6100 okretaja u minuti isporučuje 435 KS, odnosno u području od 1800 do 5800 okretaja i 520 Nm okretnog momenta. Uz EQ Boost tu je i dodatnih 22 KS odnosno 250 Nm. Ovako pogonjenom Coupe do stotke treba svega 4,4 sekunde, odnosno verziji bez tvrdog krova tek 0,2 s više.

O brojnoj tehnologiji obnovljene E-klase već smo pisali, a sada doznajemo kako je nova inovacija pripremljena u obruču upravljača. Novorazvijeni upravljač donosi tehnologiju kapacitivnog otkrivanja odsutnosti dodira ruke vozača tijekom vožnji. Naime, Mercedesovi su stručnjaci uz dvozonsku podlogu senzora smještenu u obodu volana dobili mogućnost otkrivanja jesu li vozačeve ruke na kolu upravljača. Do sada je postojala mogućnost prilikom ne pružanja otpora da ‘upravljač ne prepozna‘ ruke na sebi, pa je vozača upozoravao kako treba preuzeti kontrolu nad upravljačem. Pored toga, bilo je i domišljatih vozača koji su u slučaju korištenja poluautomatskog ili automatskog pilota (ovisno o tome čime je pojedino vozilo opremljeno) koristilo razne ‚utege‘ koji su simulirali otpor na upravljaču i vozilu davali informaciju kao da su vozačeve ruke na upravljaču.

Pored toga, na upravljaču sada više ne stoje klasični prekidači, već je također korištena tehnologija kapacitivnih senzora, kao na pametnim telefonima, koji omogućavaju upravljanje pojedinim funkcijama. Tehnologija koja će zasigurno biti na početku dosta korištena kod skupljih elektroautomobila. Znači, sve je u istoj razini, bez ispupčenih dijelova, već su naznačeni samo simboli ispod kojih senzori prepoznaju dodir što uzrokuje promjenu električnog kapaciteta, a što se pretvara u digitalni signal, odnosno naredbu.

Kad govorimo o Cabrioletu, valja spomenuti kako kupci s liste dodatne opreme mogu odabrati i AIRCAP električno kontroliranu pregradu za zaštitu od vjetra, odnosno AIRSCARF sustav grijanja na razini vrata, poput nevidljivog šala, u slučaju vožnje s rasklopljenim krovom. Meki platneni krov je akustično izoliran pa u putničkoj kabini optimizira razinu buke, čime Cabriolet čini u potpunosti iskoristivim tijekom cijele godine.

1