Obnovljen Citroën Scarabee d’Or – prvo vozilo koje je prešlo Saharu

Obnovljen Citroën Scarabee d’Or – prvo vozilo koje je prešlo Saharu

Davne 1922. Citroën Scarabee d’Or, odnosno Zlatni skarabej je postao prvo vozilo koje je prešlo do tada nesavladivu Saharu, najveću svjetsku pustinju. Skoro stotinu godina kasnije francuski je proizvođač proizveo repliku identičnu originalnom vozilu.

Izrada ovog automobila je započela još sredinom 2016, a na projektu je radilo oko 160 studenata strojarstva, kao i 40-ak profesora. Poput originala i ovaj “novitet” ima dva kotača sprijeda i gusjenice otraga, u maloj kabini ima mjesta za dva putnika, a ponešto i za njihovu opremu koja se može privezati na vozilo i s vanjske strane.

Izrada modela Scarabee d’Or je naravno bila podržana od strane Citroëna. Linda Jackson, citroenova izvršna direktorica, je pozdravila ovaj projekt te dodala kako je njegova posebnost još i veća kada se u obzir uzme da Citroën upravo u ovoj godini slavi svoj stoti rođendan. Također, rekla je da se radi o projektu kojim bi se i ponosio i André Citroën, osnivač Citroëna.

Izvorni Zlatni skarabej je bio dugačak 3,65 m, širok 1,4 te visok 1,68 metara. Uupna težina mu je se kretala oko 800 kg, a pokretao ga je redni 4-cilindrični motor obujma 1,452 cm3 te snage od 20 KS. Motor je bio uparen s 3-stupanjskim mjenjačem.

Oni koji bi htjeli bolje upoznati s ovim vozilom bi trebali posjetiti Francusku, odnosno jednu od citroenovih proslava u povodu stotog rođendana koje će se održavati tijekom ovog ljeta. Premijera će se održati sredinom ljeta u Parizu na posebnoj priredbi. Potom će Skarabej 18. srpnja prošetati Elizejskim poljanama, a od 19. do 21. srpnja će pokazati svoje sposobnosti u nizu pokaznih vožnji.

Podijeli:
1