Novi Volkswagen Crafter na hrvatskom tržištu

Novi Volkswagen Crafter na hrvatskom tržištu

U rujnu prošle godine, na IAA salonu komercijalnih vozila u Hannoveru Volkswagen je predstavio novu generaciju Craftera koja je odmah po dolasku osvojila titulu International Van of the Year 2017.

Nova generacija Volkswagenovog većeg komercijalnog vozila, odnosno modela Crafter stigla je deset godina nakon što je predstavljen njegov prethodnik. Dizajnerski gledano, ovo je vozilo usklađeno s ostatkom svoje modelne obitelji. Očekivano, dizajneri su iskoristili stilske detalje s manjeg Transportera, a u njemačkom proizvođaču ističu da je s koeficijentom otpora zraka koji iznosi 0,33 Crafter najaerodinamičniji model u svojoj klasi.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

No, kod ovakvih vozila dizajn malo znači pa proizvođač jamči kako će kupci i korisnici novog Craftera posebno primijetiti iskorak u kvaliteti materijala i izrade, kao i u stupnju funkcionalnosti te robusnosti ovog vozila kojem je cilj zasjesti na sam vrh svog segmenta.

Četiri bazna modela dostupna su u tri različite duljine i tri različite visine krova. Novi motor je dvolitreni TDI razvijen upravo za Crafter i nudi se s četiri izlazne snage. Kupci mogu birati između verzija sa 75 kW (102 KS), 90 kW (122 KS) i 103 kW (140 KS), dok u verziji s dvostrukim turbopunjačem razvija 130 kW (177 KS). Izbor pogona ovisit će o namjeni vozila, nudi se prednji, stražnji ili na sve kotače (4MOTION). Naravno na izboru su ručni ili automatski mjenjač.

Ni prema pitanju unutrašnjosti vozila u Volkswagenu nikoga nisu razočarali, dapače, poboljšali su je dizajnerski, ali i ergonomski u odnosu na aktualnu generaciju. Svakako trebamo istaknuti da su inženjeri i dizajneri prilikom oblikovanja interijera naročito obratili pažnju na funkcionalnost detalja.

Kako bi se želje i zahtjevi kupaca mogli precizno istražiti i razumjeti, za razvoj novog Craftera promatrana je mobilna radna svakodnevica brojnih kupaca. Na taj se način izvorno i uživo moglo analizirati što je kupcu konkretno potrebno te što bi bilo praktično i smisleno u pogledu njegovih potreba, a u prilog tome govori i podatak o najvećem mogućem volumenu utovara kod manjih vanjskih dimenzija koji skrbi za najbolju funkcionalnost i prikladnost za svakodnevnu uporabu.

Ovisno o modelu, na raspolaganju stoje tri različite dužine vozila, a k tomu su raspoložive do tri različite visine krova kod zatvorenih konstrukcija, tako da kupac može sasvim individualno konfigurirati vozilo u skladu s njegovim potrebama. Ne smijemo zaboraviti istaknuti ni promišljeni koncept pretinaca za odlaganje koji također postavljaju nova mjerila u klasi velikih transportnih vozila.

Mislilo se i na sigurnost, pa je ovaj kombi prava riznica modernih tehnologija. ESP sa sustavom stabiliziranja prikolice, ACC Adaptive Cruise Control, Post Collision sustav kočenja, opcijski sustav stabiliziranja pri bočnom vjetru, pomoć pri manevriranju s prikolicom, kamera za vožnju unatrag, Rear Traffic Alert sustav, LED svjetla i Light Assist samo su neke od značajki, a tu je i online servis za korisnike.

– – –

Još o novom Crafteru potražite na stranicama Volkswagen gospodarskih vozila

Podijeli:
1