Novi Seat Leon stiže sljedeće godine

Novi Seat Leon stiže sljedeće godine

Seat bi tijekom sljedeće godine trebao predstaviti novu generaciju modela Leon, a prema posljednjim izvještajima razvojni proces se bliži kraju s obzirom da su Španjolci započeli testiranja prototipa koji nose još uvijek maskirane, ali konačne serijske karoserijske površine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Oni koji su ih imali priliku vidjeti kažu da se ispod zaštitnih naljepnica na prednjem kraju razaznaju svjetla i maska motora koji podsjećaju na upravo predstavljeni novi seatov SUV Tarraco. Otraga bi najveću novost trebala činiti nova LED svjetla koja su međusobno povezana svjetlosnom trakom. Ukupno gledajući čini se kako će u Seatu igrati na sigurno, odnosno da ne treba očekivati nikakve dramatične promjene u odnosu na sadašnji model. Tako će Leon ostati dinamičnije i slobodnije dizajnirani hatchback, a dimenzije i proporcije se ne bi trebale značajnije mijenjati.

Slično je i s platformom na kojoj će se temeljiti. Konkretnije, novi će Leon koristiti unaprjeđenu izvedbu trenutne MQB platforme koja će se moći pohvaliti nešto duljim međuosovinskim razmakom, no istodobno i nešto manjom masom. To će trebati zahvaliti većoj upotrebi lakših materijala.

Nadalje, ovaj će automobil sa sljedećim Golfom dijeliti i 48 V električni sustav koji će biti dio tzv. blagog hibridnog pogona. U ponudi će se naći i plug-in hibridna izvedba koja će svojim vlasnicima ponuditi oko 50 km električne autonomije. Ostatak ponude će činiti konvencionalni benzinski TSI i dizelski TDI motori. Prvi s 3 i 4-cilindričnim, a drugi sa 4-cilindričnim jedinicama.

Novi će se španjolski kompaktni hatchback biti opremljen s naprednom infotainment i sigurnosnom opremom te sustavima pomoći vozaču. Točnije, očekuju se sustavi tzv. polu-autonomnog upravljanja, veći središnji zasloni, digitalna instrumentna ploča, novi infotainment i sl.

Za sada znamo kako će kupcima biti ponuđene barem dvije karoserijske izvedbe, odnosno hatchback s petorim vratima te karavan, dok coupe s trima vratima ne treba očekivati jer je dotična verzija zbog slabije potražnje već povučena s tržišta. Raniji izvještaji su upućivali na mogućnost proizvodnje crossover izvedbe, no za sada službenih potvrda nema.

Premijera novog Leona se očekuje tijekom idućeg ljeta pa će prodaja započeti vjerojatno tijekom jeseni, a do tada bi trebali saznati više o ovom novitetu.

Podijeli:
1