Novi Renault Clio: posljednja saznanja

Novi Renault Clio: posljednja saznanja

Iako su mnogi očekivali kako će nova generacija modela Clio biti predstavljena na Renaultu domaćem pariškom auto salonu početkom idućeg mjeseca tome ipak neće biti tako. Naime, prema najnovijim izvještajima Renault je predstavljanje novog Clia planirao za početak ožujka sljedeće godine na ženevskom auto salonu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Trenutna generacija iako na kraju svog životnog vijeka i dalje bilježi vrhunske prodajne rezultate, a koliko Cliu dobro ide govori i podataka da je u prvoj polovici ove godine “stari” Clio sa 185.234 prodanih primjeraka bio drugi najpopularniji automobil u Europi, odmah iz VW-ovog Golfa. Drugim riječima, pred novom generacijom je veliki izazov nastaviti stopama svog prethodnika.

Koliko je za sada poznato peta generacija Clia će se temeljiti na dotjeranoj izvedbi platforme CMF-B koju će dijeliti s nissanovom Microm. Osnovu motorizacije će činiti novi 1,0-litreni 3-cilindrični turbo benzinski motor, a slijedit će ga novi 1,3-litreni TCe razvijen u suradnju s Mercedesom. Ljubiteljima dizela će ponovno biti dostupan 1,5-litreni dCi turbo dizelski pogonski stroj. Ovi će motoribiti upareni s ručnim te automatskim mjenjačima te pogonom na prednje kotače.

Do 2020. bi na tržište trebala stići i plug-in hibridna verzija. Iste godine možemo očekivati i Clio RS kojeg bi navodno trebao pokretati 1,8-litreni pogonski stroj snage oko 225 KS u baznoj verziji. Kasnije bi se trebala pojaviti i Trophy izvedba i u njoj bi spomenuti motor treba razvijati i nešto veću snagu.

Najveći utjecaj na vanjski izgled novog Clia će imati dakako trenutni Mégane, ali i konceptni Symbioz. Zahvaljujući svemu tome novi bi Clio trebao izgledati još modernije i zrelije nego što je to slučaj danas. U svakom slučaju Clio će zadržati prepoznatljive obiteljske elemente, ali i neke značajke koje su obilježile trenutni model, poput primjerice skrivenih stražnjih ručki i sl.

Još veće promjene se očekuju u unutrašnjosti ovog modela, a one će biti prvenstveno potaknute željom Renaulta da novi Clio učini tehnološki najnaprednijim vozilom u svojoj klasi. Veći zaslon naprednijeg infotainmenta se podrazumijeva, a moguće je da će u opcijskoj opremi biti dostupna i digitalna instrumentna ploča.

Novi će model ponešto narasti dimenzijama što će omogućiti povećanje ponude prostora unutar putničke kabine. Masa bi unatoč tome trebala biti nešto manja, a vozna svojstva bi općenito trebala biti unaprjeđena novim upravljačkim sustavom i dotjeranim ovjesom.

Recimo i da se očekuje povećanje karoserijske ponude. Točnije, uz hatchback s petorim vratima te karavan ponuda Clia će navodno biti bogatija za novo crossoversku izvedbu. Konkretnije, radit će se o Cliu s povišenom podnicom te dodatnim elementima zaštite podvozja, branika i pragova, potom krovnim nosačima, kao i raznim ukrasnim detaljima. Ovaj će se Clio u ponudi smjestiti ispod Captura te biti konkurencija modelima kao što su fordova Fiesta Active i sl. Naziv ovog automobila za sada nije poznat, no vjeruje se kako će u imenu svakako imati i oznaku Clio.

1