Novi Renault Clio donosi velike novosti

Novi Renault Clio donosi velike novosti

Prema trenutno dostupnim informacijama dobra je šansa kako će Renault novu generaciju modela Clio predstaviti već ove jeseni na pariškom auto salonu. Veliki konkurent volkswagenovog Pola, fordove Fieste i drugih sličnih vozila B segmenta bi tako na tržište mogao stići do kraja ove, odnosno početkom iduće godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Od novog Clia se, prema tim istim najavama, očekuje da prilikom predstavljanja postane najnaprednije i najekonomičnije vozilu u svojoj klasi, a modernizirati i dotjerani dizajn vanjštine i interijera bi navodno mnoge mogao potaknuti da ga nazovu mini Megane.

Cestovni testovi prototipa već traju, a do sada smo doznali kako će se ovaj model temeljiti na unaprjeđenoj verziji trenutne platforme CMF koju koristi i posljednja nissanova Micra. Ponuda benzinskih motora će uključivati turbo 0,9-litrenu, kao i novu 1,3-litrenu jedinicu razvijenu u suradnji s Daimlerom. Hoće li se u ponudi naći i dizelski motori za sada nije službeno potvrđeno, mada teško je zamisliti Clio bez izvedbe pokretane 1.5 dCi motorom.

Vrh ponude će svakako činiti nova hibridna verzija koju će pokretati tzv. blagi hibrid temeljen na 48-voltnom električnom sustavu. Osnovu ovog pogonskog sklopa će vjerojatno činiti spomenuti 1,3-litreni turbo motor uparen s manjim električnim motorom.

Vanjski izgled bi trebao biti inspiriran modelom Megane, ali i konceptnim vozilom Symbioz. Kvake na stražnjim vratima će ostati skrivene, a dodatnoj dinamičnosti ukupnog dojma će pripomoći “čišći” stražnji kraj. Veće novosti se mogu očekivati iznutra gdje će Clio dobiti u potpunosti novu prednju armaturu s novom instrumentnom pločom i novim središnjim stupom na kojem će se nalaziti uspravni zaslon osjetljiv na dodir. Također, očekuje se viša kvaliteta izrade i upotrijebljenih materijala.

Naglasak kod opreme će biti na infotainmentu i sigurnosti, a posebno će se istaknuti sustavi pomoći vozaču. Štoviše novi Clio bi mogao postati prvi automobil u segmentu koji će ponuditi drugu razinu autonomnog upravljanja koja omogućuje vozaču da ukloni ruke s upravljača na kraća razdoblja za koje vozilo samo upravlja.

Uskoro bi trebali doznati više, a na kraju samo još recimo da bi novi Clio trebao ponovno biti dosstupan i u karavanskoj izvedbi, a nešto kasnije bi trebala stići i sportski nastojena verzija s 1,6-litrenim turbo motorom.

Podijeli:
1