Novi Nissan Juke – zreliji, bolji… I opet drugačiji

Novi Nissan Juke –  zreliji, bolji… I opet drugačiji

Deset godina nakon što je, takoreći, pokrenuo segment subkompaktnih crossovera Juke ulazi u svoju drugu generaciju. Novi Juke bi prema svemu sudeći trebao u svemu nadmašiti svog prethodnika pa je za očekivati kako će s lakoćom pronaći nove kupce i barem ponoviti tržišni uspjeh prve generacije.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Novi Juke će se temeljiti na CMF-B platformi koja je dobrim dijelom zaslužna i za prostraniju unutrašnjost te za skladnije proporcije vanjštine. Kada smo se dotakli vanjskog izgleda, recimo da je Juke zadržao svoj otkačeniji dizajn, no ovo vozilo sada izgleda puno zrelije pa će mu i to biti dodatni adut.

Glavne značajke vanjštine su izraženija V maska, standardna LED svjetla novog dizajna sprijeda i otraga, tzv. plutajući krov i sl. Kupcima će na raspolaganju stajati 11 boja karoserije, kotači veličine do 19 cola te razne mogućnosti personalizacije vanjskog izgleda putem posebnih branika, pragova i sl.

Nadalje, novi Juke je dimenzija 4210 x 1800 x 1595 što znači da je ponešto narastao, no unatoč tome masa mu je manja i to za otprilike 23 kg. Rast vanjskih dimenzija je popraćen većom ponudom prostora unutar putničke kabine te prtljažnika čija će zapremina iznositi 422 l (+20%).

Još više veseli činjenica da je interijer u potpunosti redizajniran i usklađen s vremenom u kojem ovaj model stiže na tržište. Nova prednja armatura, novi središnji zaslon, novi upravljač i instrumentna ploča te smanjeni broj fizičkih prekidača su glavne novosti, a proizvođač navodi i višu kvalitetu upotrjebljenih materijala i završne izrade.

Novi NissanConnect infotainment dolazi s 8-inčnim zaslonom i kompatibilan je s Apple CarPlay, Android Auto i Google Assistantom.Kupcima će biti dostupan i audio sustav Bose Personal Plus s osam zvučnika, opcijskim Alcantara presvlakama, višebojnim kombinacijama i sl. Također, proizvođač navodi da će se ugrađivati osjetno kvalitetnija sjedala te da je bolja preglednost izvan vozila.

Za sada je potvrđeno kako će se u ovaj automobil ugrađivati 1,0-litreni 3-cilindrični DIG-T turbo benzinski motor snage 117 KS. Bit će ga moguće upariti sa 6-stupanjskim ručnim te opcijskim 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvije spojke koji dolazi s ručicama na upravljaču i Drive Mode izbornikom.

Što se tiče tehnologije novi je Juke uistinu napravio veliki korak naprijed. Tako će ovaj novitet biti dostupan sa sustavima kao što su sustav automatskog kočenja u nuždi s prepoznavanjem pješaka i biciklista, sustavom prepoznavanja prometnih znakova, sustavom održavanja vozila u voznoj traci, upozorenja na bočni promet otraga, sustavom upozorenja na vozilo u mrtvom kutu i sprečavanjem sudara i sl. Također, s Jukeom će biti dostupan i nissanov ProPilot. Većoj sigurnosti će pridonijeti i snažnija šasija, koja će većom krutošću pripomoći i kvalitetnijim voznim sposobnostima.

Novi Juke će se također proizvoditi u nissanovim pogonima u engleskom Sunderlandu, a knjige narudžbi na europskim tržištima će se početi otvarati u studenom ove godine.

Podijeli:
1