Novi Kia ProCeed – praktičnost u privlačnom izdanju

Novi Kia ProCeed – praktičnost u privlačnom izdanju

Kia je predstavila novi ProCeed, a ne samo da će novi model dobiti jednostavnije ime bez bespotrebnih dodatnih znakova, već je ovaj novitet promijenio i svoj karoserijski oblik. Za razliku od ranijeg modela koji je bio hatchback s trima vratima, novi će ProCeed biti dinamično dizajnirani karavan koji je najavljen prošlogodišnjim istoimenim konceptom.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

ProCeed tako postaje treći član ponude modela Ceed koja uz njega još uključuje hatchback s petorim vratima te nešto konzervativniji karavanski model Sportswagon. ProCeed je dugačak 4605 mm te visok 1422 mm, što ga čini 5 mm dužim i 43 mm nižom od Sportswagona. Također, visina podnice mu je snižena za 5 mm, a zbog vanjskog oblike mu je nešto manja i zapremina prtljažnika koja iznosi 594, umjesto 600 l.

ProCeed će zauzeti mjesto tzv. halo modela u Ceedovoj ponudi pa će biti dostupan u izvedbama GT-Line i GT. Kupcima će na raspolaganju u izvedbi GT-Line stajati tri motora, odnosno tu su benzinski 1.0 T-GDI snage 120 KS i 1,4 T-GDI snage 140 KS te novi dizelski 1-6 CRDi Smartstream snage 136 KS. Sva tri motora su standardno uparena sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačima, no u ponudi će se nalaziti i opcijski 7-stupanjski automatski mjenjač s dvije spojke.

Izvedbu ProCeed GT će pokretati 1.6 T-GDI snage 204 KS te najvećeg okretnog momenta od 265 Nm koji će standardno dolaziti sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvije spojke s ručicama za izmjenu stupnjeva prijenosa na upravljaču. Pored navedenog za sada o tehničkim specifikacijama znamo samo da će ovaj model imati posebno podešeni ovjes prilagođen njegovog karoserijskom obliku i dimenzijama.

Ovaj je automobil inače zamišljen prvenstveno kao europsko vozilo pa stoga ne čudi kako je su dizajn i tehnički razvoj povjereni kijinim europskim centrima, a samo je vozilo skrojeno prema ukusu europskih kupaca. Proizvodnja ProCeeda će započeti u studenom u kijinim slovačkim pogonima, a prve isporuke na europska tržišta se mogu očekivati još prije kraja godine.

Prvi službeni nastup ovog automobila će biti na predstojećem pariškom auto salonu koji će se svoja vrata otvoriti početkom sljedećeg mjeseca.

Podijeli:
1