Novi BMW X5 – posljednja saznanja

Novi BMW X5 – posljednja saznanja

BMW bi do kraja ove godine trebao predstaviti novu generaciju svog velikog SUV-a, odnosno modela X5. Razvoj tog noviteta je već u poodmakloj fazi, testni prototipi su već viđeni i svakim danom postaju poznate nove informacije o ovom automobilu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Vanjština automobila će biti usklađena s ostatkom recentnije ponude pa se očekuje veća maska motora, nova prednja i stražnja svjetla, pojednostavljen ukupni izgled s elegantnijim linijama i sl, dok se vanjske dimenzije neće značajnije mijenjati. Točnije, očekuje se rast međuosovinskog razmaka koji bi trebao rezultirati povećanjem ponude prostora unutar putničke kabine.

Unutrašnjost će biti temeljito dorađena, modernija i opremljenija. Kroz promjene će proći i instrumentna ploča, središnji zaslon i ostatak središnjeg stupa te otvori za ventilaciju, ponuda prostora sprijeda i otraga će biti veća, sjedala nova i sl. Broj klasičnih prekidača će biti smanjen, a dobar dio komandi prebačen na nove zaslone. Također, očekuje se novi dizajn područja oko ručice, odnosno izbornika mjenjača te razne druge novosti glede presvlaka, ukrasa i mogućnosti personalizacije.

Ono što je važnije je to da će se nova generacija modela X5 temeljiti, poput posljednje serije 5 i 7, na novoj platformi pod oznakom CLAR. Njena upotreba će osigurati smanjenje mase automobila te ga učiniti krućim, odnosno čvršćim. Sve će se to pozitivno odraziti na agilnost i vozna svojstva ovog automobila, posebno ako se obistine najave o smanjenju mase između 250 i 300 kg. Također, svoju ulogu u ovome će odigrati novi ovjes i druge slične novosti.

Ponudu motora bi trebali činiti 4, 6 i 8-cilindrični turbo benzinski pogonski strojevi obujma 2, 3 i 4,4-litre te 2,0-litreni 4 i 3,0-litreni 6-cilindrični turbo dizeli. U osnovi radit će se o motorima posuđenim iz modela serije 5 i 7, a vjerojatna je i dostupnost plug-in hibridne izvedbe s 2,0-litrenim turbo benzincem. U konačnici vrh ponude će činiti X5 M s bi-turbo V8 motorom snage oko 600 KS.

Službena svjetska premjera novog BMW-a X5 se očekuje u rujnu na ovogodišnjem pariškom auto salonu.

Podijeli:
1