Novi Audi A8: posljednja saznanja

Novi Audi A8: posljednja saznanja

Kako se razvoj nove generacije predvodnika audijeve ponude, odnosno modela A8, bliži kraju tako saznajemo sve više detalja o ovom automobilu koji bi premijeru trebao imati na ovogodišnjem frankfurtskom salonu automobila. Prve isporuke krenut će najkasnije početkom 2018.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Trenutni A8 je osjetno stariji od svojih najvećih konkurenata, odnosno od BMW-ove serije 7 i mercedesove S klase pa se stoga s njima i teško može nositi, no sve bi se to trebalo promijeniti do kraja ove godine kada na tržište stigne nova generacija čiji je razvojni proces stigao do svojih posljednjih faza.

Krenimo redom i recimo kako bi presudni utjecaj na vanjski dizajn novog A8 trebao imati konceptni model Prologue. Drugim riječima, radit će se o elegantnoj limuzini sportskog duha te modernog i reprezentativnog dizajna s kojim u Audiju namjeravaju privući prvenstveno poslovne kupce.

Ispod kože će se nalaziti MLB Evo platforma koja je osnova trenutnog modela Q7, bentleyeve Bentayge i sl, a koristit će ju još neki modeli iz Grupe VW. Upotreba ove platforme, kao i značajan udio aluminija će dovesti do smanjenja mase u odnosu na prethodnika (do cca. 200 kg). Dimenzije se ne bi trebale značajnije mijenjati, no možemo očekivati rast međuosovinskog razmaka i povećanje ponude prostora unutar putničke kabine.

Nova platforma će A8 učiniti kompatibilnim s alternativnim pogonskim sklopovima pa se tako može očekivati plug-in hibridna verzija s 3,0-litrenim V6 motorom koja će na tržište stići nedugo nakon standardnih benzinskih i dizelskih izvedbi. Ponudu ovih potonjih bi trebali činiti V6, V8 te W12 benzinski, kao i V6 te V8 dizelski pogonski strojevi, a izvori spominju i mogućnost ugradnje 10-cilindričnog dizela. Također, očekuje se kako će izvedba S8 razvijati snagu od preko 600 KS.

Dakako, novi A8 bi trebao biti audijev pokazni model kada je riječ o najnaprednijim sigurnosnim i infotainment sustavima, a očekuje se i sustav autonomnog upravljanja (navodno do 60 km/h). Slično je i s high-tech uređenjem interijera koji bi trebao odisati luksuzom čemu će svakako doprinijeti digitalna instrumentna ploča, OLED zasloni, najkvalitetniji materijali, razne mogućnosti personalizacije, ukrasi i sl.

YouTube MP3 - Hotmail
1