Novi Audi A8 će dobiti laku platformu i karoseriju

Novi Audi A8 će dobiti laku platformu i karoseriju

Audi je već ranije potvrdio da će premijera nove generacije modela A8 biti održana u srpnju ove godine u Barceloni, a sada doznajemo da će jedna od glavnih značajki ovog noviteta biti napredna i lagana konstrukcija koja će omogućiti da masa vozila ostane približno ista prethodniku unatoč dodatnim ojačanjima potrebnim za veći stupanj sigurnosti i zaštitu dijelova budućih hibridnih pogonskih sklopova te manjem rastu dimenzija.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Točnije, novi će se A8 temeljiti na kombinaciji VW-ove MLB Evo platforme i dorađenog ASF (Audi Space Frame) prostornog okvira, a pored čelika i aluminija značajnu će ulogu u proizvodnji ovih osnovnih sastavnica imati magnezij i ugljična vlakna.

S8 bi trebao pokretati 4,0-litreni bi-turbo V8 iz Panamere Turbo u kojoj razvija snagu od 404 kW, 550 KS te najveći okretni moment od 770 Nm. Dakako, u ponudi bi se trebala naći i plug-in hibridna izvedba, a ljubiteljima dizela će na raspolaganju stajati nekoliko pogonskih strojeva, a među njima vjerojatno i 4,0-litreni V8 TDI iz modela SQ7. Očekuje se da će vrh ponude činiti W12 verzija snage vjerojatno oko 447 kW, odnosno 608 KS te najveći okretni moment od 900 Nm koliko razvija u bentleyevom Bentaygi.

Dodajmo da bi prodaja novog A8 trebala početi do kraja ove godine, odnosno nedugo nakon frankfurtskog auto salona.

Podijeli:
1