Novi Audi A3 – posljednja saznanja

Novi Audi A3 – posljednja saznanja

Sljedeća generacija modela A3 će na tržište stići tijekom sljedeće godine. Točnije, kupcima će isprva biti ponuđena hatchback verzija s petorim vratima, odnosno Sportback, a 2020. će joj se pridružiti i limuzina sa četvorim vratima. Verzija sa trima vratima se gotovo sigurno neće pojaviti na tržištu s obzirom da općenito pada potražnja za takvim vozilima u B i C segmentu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Novi će se A3 u mnogočemu osloniti na sljedeću generaciju Golfa čiju premijeru također očekujemo sljedeće godine. Konkretnije, osvježena MQB platforma, veliki broj komponenti i motorizacija će biti više-manje isti, a ovu potonju će činiti benzinski i dizelski 3 i 4-cilindrični turbo motori. Plug-in hibridna verzija je gotovo sigurna, no za sada nije jasno hoće li A3 u budućoj generaciji dobiti i u potpunosti električni model ili će Audi tu izvedbu ostaviti za onu sljedeću.

Sigurno je da će kupcima biti ponuđene performance izvedbe S3 te RS3. Uz razne dorade stylinga, aero paketa, raznih tehničkih unaprjeđenja u odnosu na standardni model ovi će se performans modeli dakako razlikovati i većom snagom svojih pogonskih strojeva. Konkretnije, S3 će razvijati snagu od oko 320 KS, dok će RS3 razvijati iznad 400 KS.

Kod dizajna nove generacije ne treba očekivati velike novosti, odnosno A3 će se osloniti na svoju braću koja su nedavno već ušli u novu generacije kao što su modeli A6 i A8, ali s druge strane svakako će određeni utjecaj imati i manji A1. Drugim riječima, A3 će glede osnovnih elemenata dizajna biti njihova manja, odnosno veća izvedba, a konačni rezultat bi trebao biti elegantniji automobil s dovoljnom dozom agresivnosti kako bi se dodatno istaknuo. Vanjske dimenzije se neće značajnije mijenjati, no ponuda prostora u unutrašnjosti bi trebala narasti.

Bogata oprema se podrazumijeva s obzirom kako će se raditi o automobilu koji želi zauzeti vrh C segmenta među premium vozilima. Glavnu konkurenciju novom A3 će dakako činiti mercedesova A klasa BMW serije 1, budući Volvo V40 i sl. pa je za očekivati kako će Audi opremiti novi A3 i s nekim sustavima koji su inače rezervirani za modele poput spomenutih A6 i A8. Tu posebno mislimo na sigurnosne sustave i sustave pomoći vozaču te infotainment kod kojega će se posebno istaknuti digitalna instrumentna ploča.

Uskoro bi trebali znati više.

Podijeli:
1