Nove nesuglasice u EU: ministri prometa raspravljat će i o normi Euro 7

Nove nesuglasice u EU: ministri prometa raspravljat će i o normi Euro 7

Češki predstavnici sazvali su sastanak ministara prometa 12 zemalja članica Europske unije, koji bi trebali iznijeti svoje pozicije vezane uz zabranu automobila na fosilna goriva, ali i tek predstavljenu normu Euro 7

Sljedećega ponedjeljka u Bruxellesu bi trebao biti održan sastanak 12 ministara prometa iz država članica Europske unije, koji je sazvala Češka. Osim njihovog ministra, pozvani su i ministri iz Finske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovenije, Slovačke i Španjolske, no nije poznato tko će se od njih odazvati. Na sastanku će biti govora o aktualnim temama u području zakonodavstva i autoindustrije.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ministri će raspravljati o svojim stajalištima vezanima uz zabranu prodaje novih benzinaca i dizelaša od 2035. godine, što je odluka koja se činila već finalnom, da bi sve zapelo prošloga tjedna na posljednjem, formalnom koraku. Osim toga, češki predstavnici žele potegnuti i pitanje nedavno predstavljene norme Euro 7, koja značajno smanjuje prihvatljive razine zagađenja u autoindustriji. Prema njima, prijedlog je pretjerano strog, nerealan i restriktivan prema proizvođačima, a ne donosi željene rezultate u pogledu zaštite okoliša.

Stvara se blok protiv EV tranzicije

Dvanaest ministara bi na ovom sastanku mogli usuglasiti svoje stavove i potom zajednički nastupati u pregovorima s ostalim institucijama EU. Prema popisu pozvanih jasno je da su to oni skloniji zadržavanju automobila na fosilna goriva i protiv “naglog” prelaska na električne pogone 2035. godine. Uz to, njihovi stavovi mogli bi odražavati i stajališta industrije prema normi Euro 7, jer većina spomenutih zemalja ima razvijenu autoindustriju.

Norma Euro 7 ima namjeru biti posljednji takav set pravila, vezanih uz automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem, koji će poslužiti kao prijelaz prema električnim automobilima. Kada je konaččni tekst norme predstavljen, u studenome prošle godine, gotovo nitko njime nije bio zadovoljan – klimatski aktivisti tvrdili su da se išlo previše “niz dlaku” proizvođačima automobila i da su pragovi emisija postavljeni prenisko. S druge strane, lobisti autoindustrije i proizvođači naglašavali su da je norma preoštra, da će uzrokovati nova otpuštanja i da više neće biti moguće proizvesti cjenovno dostupan klasični automobil.

1