Nova Toyota Prius AWD-i stigla u Europu

Nova Toyota Prius AWD-i stigla u Europu

Nakon što je krajem prošle godine Toyota u Los Angelesu predstavila američku izvedbu osvježene izvedbe svog najpopularnijeg hibridnog modela, sada je na red stigla i europska verzija Priusa. Poput američke i s “našim” će Priusom biti opcijski dostupan pogonom na sva četiri kotača.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Osvježenje proje svega uključuje redizajnirati prednji i stražnji kraj vozila, a cilj ovih izmjena je učiniti četvrtu generaciju Priusa manje kontroverznom i oku ugodnijom. Tako estetske izmjene uključuju nova tanja svjetla, manje izmjene branika, novi set naplataka i sl.

Također, učinjene su i manje izmjene interijera, a najviše se ističu redizajnirani središnji stup prednje armature, nova sjedala s novim presvlakama i sl, a tu je i nova izvedba infotainment sustava Touch2 sa 7-inčnim zaslonom koji je sada brži te jednostavniji za korištenje. Druga generacija sustava Toyota Safety Sense je standardna oprema, a uključuje nekoliko naprednih sigurnosnih sustava i sustava pomoći vozaču.

Najveću novost ipak čini dostupnost novog sustava pogona na sva četiri kotača. Radi se o sustavu sa straga smještenim električnim motorom koji je zadužen za pokretanje stražnjih kotača u situacijama slabijeg prianjanja kotača za podlogu te prilikom ubrzavanja. Ovaj je sustav posebno razvijen za Prius te je automatski aktivan pri brzinama do 10 km/h, a potom ostaje u pripravnosti do 70 km/h da prema potrebi priskoči u pomoć.

Osnovu njegovog hibridni pogonski sklop i dalje čini 1,8-litreni 4-cilindrični benzinac, a općenito sustav je dorađen s nekoliko tehničkih novosti. U Toyoti navode da će se prosječna emisija CO2 izvedbe s pogonom na prednje kotače kretati oko 94 g/km, a AWD-i oko 99 g/km (WLTP).

YouTube MP3 - Hotmail
1