Nova Škoda Octavia s hibridnim pogonom i elegantnijim dizajnom

Nova Škoda Octavia s hibridnim pogonom i elegantnijim dizajnom

Nakon što je krajem prošle godine predstavljen nasljednik modela Rapid, odnosno novitet Scala, Škoda se okrenula pripremama za lansiranje sljedeće generacije svog najpopularnijeg automobila, nove Octavije. Prema posljednjim saznanjima Škoda će novu Octaviju predstaviti ove jeseni na ovogodišnjem frankfurtskom auto salonu, a moguće je da ćemo se putem online premijere s novom Octavijom upoznati tijekom predstojećeg ljeta.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Britanski AutoExpress navodi, pozivajući se na insajdere, kako će nova Octavia imati osjetno elegantniji dizajn vanjštine s “kupeovskim” značajkama. Unatoč tome ponuda prostora unutar putničke kabine i prtljažnika neće biti smanjena, već naprotiv zahvaljujući novom uređenju interijera će narasti, a zapremina samog prtljažnika bi navodno trebala narasti na oko 600 l. Vanjske dimenzije ovog automobila se neće značajnije mijenjati, jer za tim jednostavno nema potrebe.

Unutrašnjost će donijeti velike novosti kada je riječ o uređenju, opremi i sl. Primjerice, izvedbe s vrha ponude će dobiti standardnu digitalnu instrumentnu ploču, sve verzije će dobiti novi napredniji infotainment sa središnjim zaslonom od 6,5, 8 te 9,2-inča. Također, očekuje se ugradnja naprednih sustava pomoći vozaču te sigurnosnih sustava koji će biti poprilično traženi u jednom prvenstveno obiteljskom vozilu.

Nadalje, ovaj će se automobil temeljiti na dorađenoj izvedbi platforme MQB, a kupcima će na izboru stajati nekoliko benzinskih i dizelskih turbo motora manjeg obujma. Primjerice, benzinsku će stranu priče činiti 1.0 i 1.5 TSI, dok će se s dizelske strane nalaziti 1.6 i 2.0 TDI pogonski strojevi.

Također, u Škodi pripremaju tzv. blagi hibrid, ali još važnije je što će s novom generacijom biti dostupna i plug-in hibridna verzija koja bi svoj pogonski sklop trebala posuditi od PHEV verzije Superba. Naime, plug-in hibridni Superb će također biti lansiran ove godine, a svojim će vozačima ponuditi nekoliko desetaka kilometara električne autonomije.

Prodaja nove Octavije će krenuti krajem ove, odnosno početkom sljedeće godine. Vjerojatno će na tržiše zajedno doći limuzinska i karavanska Combi izvedba, a kasnije tijekom 2020. će stići i RS verzija ovog automobila. Nova Octavia RS će vjerojatno biti dostupna u par izvedbi različite snage, a najsnažnija će razvijati snagu veću od 260 KS.

Podijeli:
1