Nova Opel Corsa – prve slike!

Nova Opel Corsa – prve slike!

Opel je službenu premijeru nove Corse planirao za ovogodišnje izdanje frankfurtskog auto salona. Prije toga je planirana i online premijera, no čini se kako je francuski L’Automobile objavio fotografije ovog automobila prije vremena. Kasnije ih je povukao, no jednom na internetu…

Nova je, šesta generacija modela Corsa iznimno važan automobil za Opel. Novitet stiže 37 godina nakon predstavljanja originalnog modela, a mogli bi reći i da se prethodnik na tržištu zadržao 13 godina. Naime, ova Corsa G je prva u potpunosti nova Corsa nakon 2006, jer je trenutni model ustvari samo temeljiti facelift Corse D koja je lansirana prije trinaest godina.

S tehničke strane najvažnija je činjenica da će nova Corsa prijeći s GM/Fiat platforme na PSA-ovu modularnu platformu CMP. Ista je osnova i novog Peugeota 208. Radi se o puno modernijoj osnovi koja će omogućiti smanjivanje mase vozila, ugradnju naprednije opreme, elektrifikaciju pogonskih sklopova te u konačnici i lansiranje prve u potpunosti električnog modela Corsa-e (na slici).

Spomenuto smanjenje mase će se kretati nešto iznad 100 kg, što je značajna brojka za malo vozilo B segmenta. Tako će najlakša verzija težiti 980 kg, a sve će se to pozitivno odraziti na agilnost i ekonomičnost vozila.

Što se dizajna tiče nova će Corsa biti osjetno dinamičnijeg i modernijeg izgleda. Također, ugledat će se na novije članove svoje modelne obitelji. Vozilo izgleda šire i niže od trenutnog, a kupcima će biti dostupne razne mogućnosti personalizacije vozila putem palete boja, naplataka, ukrasa i sl.

Vjerojatno još značajniji iskorak će biti učinjen u unutrašnjosti ovog automobila. Tako će kupcima, između ostalog, biti dostupna i digitalna instrumentna ploča. No, još više bi putnike trebala veseliti dodatna ponuda prostora koja će biti posljedica očekivanog rasta vanjskih dimenzija. Također, prema nekim izvorima zapremina prtljažnika je narasla za oko 25 l.

Što se tiče motorizacije mogu se očekivati 3 i 4-cilindrični turbo motori. Konkretnije, radit će se o benzinskom 3-cilindričnom 1,2-litrenom PureTech motoru te 4-cilindričnom 1,5-litrenom BlueHDi dizelašu. Snaga ovih motora će se kretati između 75 i 130 KS, a bit će ih moguće upariti sa 6-stupanjskim ručnim te 8-stupanjskim automatskim mjenjačima.

Električna izvedba, odnosno Corsa-e bi također trebala preuzeti pogonski sklop iz novog 208. Drugim riječima, očekuje se kako će ju pokretati električni motor snage od 100 kW, odnosno 136 KS te najvećeg okretnog momenta od 260 Nm.

Podijeli:
1