Nova Opel Corsa prošla kroz rigoroznu dijetu

Nova Opel Corsa prošla kroz rigoroznu dijetu

Opel je objavio prve službene tehničke podatke o novoj generaciji modela Corsa. Podsjetimo, riječ je o šestoj generaciji ovog popularnog subkompaktnog automobila koji bi e na europskim tržištima trebao pojaviti prije kraja ove godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Zahvaljujući prelasku na PSA-ovu platformu CMP, istu onu koju koristi i novi Peugeot 208, nova će Corsa biti osjetno lakša od svog prethodnika. Točnije, iz Opela su izvijestili kako će Corsa F biti 10% lakša od trenutne Corse E.

Tako će najlakši model u ponudi težiti svega 980 kg. Drugim riječima, taj konkretni primjerak će biti 108 kg lakši od prethodnika unatoč zadržavanju sličnih vanjskih dimenzija. Konkretnije, nova će Corsa biti dugačka 4,06 m.

Smanjivanje ukupne mase je rezultat nekoliko različitih tehničkih rješenja. S jedne strane upotreba čelika visoke čvrstoće je smanjila masu za 40 kg. Novi aluminijski 3-cilindrični motori su donijeli uštedu od dodatnih 15 kg. Pojedine karoserijske površine, kao što je poklopac motora, su izrađene od aluminija i to je smanjilo masu za 2,4 kg. Nova sjedala su smanjila masu za 10 kg i sl.

Dodajmo kako će novu Opel Corsu pokretati PSA-ovi 12-litreni turbo benzinski motori u nekoliko izvedbi različite snage. Također, očekuje se i 1,5-litreni turbo dizel, a potvrđena je i električna izvedba koja će na tržište stići tijekom 2020.

Kupcima će biti dostupna samo hatchback izvedba s petorim vratima. Službena premijera će se vjerojatno održati u Frankfurtu u rujnu, a prvi teaser ovog automobila možete vidjeti u našoj ranijoj vijesti ovdje.

1