Nova Opel Corsa je najaerodinamičniji automobil u svom segmentu

Nova Opel Corsa je najaerodinamičniji automobil u svom segmentu

Šesta generacija Corse je nedavno predstavljena, a prvi službeni nastup za široku javnost će imati u rujnu na predstojećem frankfurtskom auto salonu. Njen proizvođač tvrdi da je nova Corsa najaerodinamičniji automobil među gradskim mališanima.

Konkretnije, koeficijent otpora zraka iznosi 0.29, a čeona površine vozila je 2,13 m2, što je osjetno manje od prethodnika. Time je smanjena i potrošnja goriva i razina buke unutar automobila.

Nekoliko je razloga zbog koji je postignut ovakav rezultat. Prije svega podvozje nove Corse je pokriveno raznom podnicom od motora do stražnje osovine, tu je i krovni spojler koji poboljšava protok zraka i smanjuje turbulencije. Također, pozitivno utječe na stabilnost pri pravocrtnoj vožnji smanjujući uzgon na stražnjoj osovini.

Nadalje, nova je Corsa opremljena s aktivnom maskom motora, što je do sada bila stavka opreme obično rezervirana za puno skuplja vozila. Kada je potrebno manje zraka za hlađenje automatski se zatvaraju prednji otvori kako bi se smanjio otpor zraka. Zatvorena maska tada usmjerava zrak oko prednjeg kraja i dolje prema stranama vozila, a kada ponovno zatreba zraka za hlađenje dolazi do automatskog otvaranja maske.

Opel je testirao Corsine aerodinamičke sposobnosti u zračnom tunelu stuttgartskog sveučilišta pri Istraživačkom institutu za automobilski inženjering i dizajn.

Podijeli:
1