Nova Mazda3 stigla u Los Angeles

Nova Mazda3 stigla u Los Angeles

Japanski je proizvođač pred otvaranje auto salona u Los Angelesu predstavio novu generaciju svog kompaktnog modela, odnosno novu Mazdu3. Iz Mazde poručuju kako će dolaskom ovog automobila na tržište započeti nova era ovog proizvođača.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Velika važnost nove trojke je u činjenici kako se radi o prvom automobilu koji će se temeljiti na novoj platformi Skyactiv-Vehicle Architecture te prvom kojeg će pokretati novi Skyactiv-X benzinski motori. Potonji su posebni po tome što koriste sustav SSCI (Spark-Controlled Compression Ignition), a to mu omogućuje da svojim korisnicima ponudi “kombinaciju najboljih osobina dizelskih i benzinskih motora.”

Što se vanjštine tiče nova Mazda3 predstavlja posljednju interpretaciju mazdinog dizajnerskog izričaja Kodo, a sam proizvođač tvrdi kako je riječ o ekstremno jednostavnom dizajnu koji naglašava kretanje, a u isto vrijeme automobil je elegantan i upečatljiv. U osnovi obje verzije, hatchback i limuzina, se podosta oslanjaju na svoje prethodnike, a kod limuzine je vidljiv utjecaj studije Vision Coupe.

Novosti interijera su puno značajnije, a unutrašnjost ostavlja dojam veće kvalitete i razine opremljenosti nego što je to bio slučaj kod prethodnika. Glavnu odliku dizajna čini pristup manje je više pa je kokpit minimalistički uređen, a posebno se ističu trokraki sportski upravljač, 8,8-inčni središnji zaslon infotainmenta, razni ukrasni elementi i sl. Upravljač nudi dodatne mogućnosti podešenja, središnji naslon za ruke je dulji, a promijenjen je i položaj držača za čaše.

Pod poklopcem motora će se nalazi nekoliko pogonskih strojeva čija će dostupnost ovisiti o dotičnom tržištu. Ukupno gledajući ponudu će činiti dotjerani benzinski Skyactiv-G motori obujma 1,5, 2.0 i 2,5 litara te Skyactiv-D 1,8-litreni dizel. Svi će biti upareni sa 6-stupansjkim ručnim, odnosno 6-stupanjskim automatskim mjenjačima.

Za sada nema konkretnih informacija o Skyacitv-X motoru, no prvi bi se u ponudi trebao pojaviti 2,0-litreni motor snage oko 190 KS i najvećeg okretnog momenta od oko 230 Nm. Ovaj bi motor trebao biti uparen s novim sustavom M Hybrid koji će omogućiti “dodatno smanjenje potrošnje i veći stupanj uživanja u vožnji.”

Nadalje, ovaj će model biti dostupan s unaprijeđenim i-Activ sustavom pogona na sva četiri kotača koji surađuje s novim sustavom G-Vectoring Control koji je nedavno debitirao s modelom CX-5. Također, tu je novi ovjes, kao i bogata ponuda razinih sigurnosnih sustava i sustava pomoći vozaču, uključujući i sustav Cruising & Traffic Support koji može automatski ubrzati, usporiti i upravljati automobilom tijekom prometnih gužvi. Tu je i novi sustav Driver Monitoring koji infracrvenom kamerom nadzire vozača, a ako primijeti nedostatak budnosti ili pozornosti oglasit će se zvučnim upozorenjem.

Podijeli:
1