Njemački startup namjerava spasiti motore s unutarnjim izgaranjem

Njemački startup namjerava spasiti motore s unutarnjim izgaranjem

Emisijski standardi sve stroži i nepovoljniji za motore s unutrašnjim izgaranjem (ICE), a to dakako prisiljava proizvođače na ubrzanu elektrifikaciju svojih pogonskih sklopova. Ipak, jedan njemački startup vjeruje kako ICE motori nisu rekli svoju zadnju riječ te im namjeravaju drastično produljiti životni vijek.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Točnije, riječ je o tvrtki MWI Micro Wave Ignition AG, čiji je dioničar i bivši porscheov glavni izvršni direktor Wendelin Wiedeking. Točnije, MWI Micro Wave Ignition je razvio sustav paljenja smjese pulsirajućim mikrovalovima, umjesto primjerice svjećicama ili grijačima. Gorivo bi izgaralo na nižim temperaturama pa bi se na ovaj način navodno potrošnja goriva kod benzinskih i dizelskih motora mogla smanjiti za do 30%, a emisije i do 80%.

Kada bi ovaj sustav uistinu polučio takve rezultate za vjerovati je da bi ICE motori ostali dostupni na tržištima puno dulje nego što se to do sada očekivalo. MWI-jeva tehnologija se navodno može integrirati u trenutno konstrukciju motora što bi omogućilo široku primjenu bez velikih ulaganja i potrebe za velikim izmjenama postojećih motora.

Automotive News Europe javlja kako MWI trenutno traži strateškog partnera, a navodno se već vode pregovori s južnokorejskim i kineskim proizvođačima. Sam Wiedeking tvrdi kako je MWI-jevo rješenje “disruptivna inovacija s velikim tržišnim potencijalom.”

Podijeli:
1