Njemački proizvođači žele spasiti dizelske motore

Njemački proizvođači žele spasiti dizelske motore

Na hitnom sastanku vodećih ljudi njemačkih proizvođača automobila i predstavnika njemačkih vlasti u Berlinu se raspravljalo o budućnosti dizelskih pogonskih strojeva. Cilje šefova Mercedesa, BMW-a, Volkswagena i Opela je uvjeriti političke čelnike kako je moguće dodatno unaprijediti dizelsku tehnologiju i smanjiti štetne emisije na način da se zadovolje sve stroži emisijski standardi.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Šef Udruženja njemačkih proizvođača automobila (VDA) Matthias Wissmann je izjavio kako će proizvođači dat svoj obol poboljšanju kvalitete zraka u gradovima te učiniti dizelske motore spremnima za budućnost. Wissmann kaže i kako je unaprjeđenje dizelske tehnologije važno za zaštitu okoline, ali i za prosperitet Njemačke te da se tome pitanju treba temeljito posvetiti.

VDA je u svom službenom priopćenju najavila kako će spomenuti proizvođači ponuditi nove dorade softwarea za svoje Euro 5 i Euro 6 motore što bi trebalo rezultirati smanjenjem emisija NOx-a u prosjeku za najmanje 25%. Očekuje se da će njemačke vlasti prihvatiti ovaj prijedlog koji će obuhvatiti oko dva milijuna vozila u toj zemlji.

Također, moguće su i neke hardwarerske promjene, poticaji vlasnicima Euro 4 vozilima za kupnju novih automobila i sl, a proizvođači nude veća ulaganja u električne punionice te u lokalne fondove čiji je cilj dodatno smanjiti emisije vrlo štetnog NOx-a. Sve u svemu troškovi bi moli narasti na oko 5 milijardi Eura, a većinu će platiti proizvođači.

Što se stranih proizvođača koji u Njemačkoj prodaju dizelske modele, a koje zastupa njihovo udruženje VDIK, još uvijek nisu postigli dogovor.

Automotive News javlja kako je cilj njemačkih proizvođača odgoditi eventualne zabrane ulaska dizelskih vozila u gradove što bi dodatno pogodilo njihovu prodaju koja već neko vrijeme u razvijenijim zemljama bilježi pad, posebno nakon Diesegatea. Primjerice u Njemačkoj je u odnosu na prošlu godinu pala za čak 12%. S obzirom da su upravo njemački proizvođači predvodnici kada je riječ o dizelskoj tehnologiji takav bi ih potez lokalnih vlasti snažno pogodio, a koliko njemačko gospodarstvo ovisi o auto industriji nema potrebe napominjati.

Nadalje, VDA želi da dizelski motori potraju dovoljno dugo dok ne naprave značajniji iskorak na području električnih pogona te popune svoju ponudu s električno pokretanim automobilima koji bi time u konačnici polako ali sigurno zamijenili dizele. Drugim riječima, njemački proizvođači sada navodno vide dizele kao tzv. stop-gap rješenje.

YouTube MP3 - Hotmail
1