Njemačka protiv zabrane motora s unutarnjim izgaranjem 2035. godine

Njemačka protiv zabrane motora s unutarnjim izgaranjem 2035. godine

Njemačka ne želi zabraniti motore s unutarnjim izgaranjem nakon 2035. godine, kao što to želi vodstvo EU, već ih ima ideju pokretati isključivo sintetičkim gorivima, najavio je njihov ministar prometa

Europska unija i Njemačka usko su povezane, neki bi rekli i da o Nijemcima ovisi velik broj odluka koje se donose na razini Unije, ali ponekad se njihove strategije značajno razlikuju. Primjerice, EU je nedavno obilježila nuklearnu energiju “zelenom”, u namjeri da ona posluži kao prijelazni oblik do potpunog prebacivanja na obnovljive izvore, a Njemačka je najavila da će ugasiti sve svoje nuklearne elektrane. Sada dolazi do još jedne diskrepancije u stavovima, a tiče se automobila, tj. njihovih pogona.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sintetička goriva umjesto zabrane

Europski zeleni plan predviđa da na području EU nakon 2035. godine bude moguće kupiti samo automobile bez emisija, dakle one potpuno električne, uz zabranu prodaje vozila na fosilna goriva. No, u Njemačkoj se s time ne slažu. Njihov ministar prometa Volker Wissing smatra da bi u toj zemlji i nakon 2035. godine trebalo biti moguće kupiti automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem. Pritome ekološku održivost benzinaca i dizelaša želi očuvati činjenicom da bi oni, nakon tog datuma, trebali biti pogonjeni isključivo sintetičkim gorivima.

To rješenje osigurat će da se više ne koriste fosilna goriva, a da se društvo ne mora u potpunosti oslanjati na baterijska električna vozila i vodik. “Moramo ostati tehnološki neutralnima”, smatra Wissing. Sintetička će goriva smanjiti ugljični otisak ovakvih vozila, no ipak ih vjerojatno neće moći smanjiti na nulu.

S druge strane, i prelazak isključivo na baterije i vodik ima svojih problema, kao što su nedostatak infrastrukture punionica, problematična opskrba rijetkim metalima za baterije, ali i činjenica da električni pogoni još nisu adekvatni za velika komercijalna vozila poput tegljača.

Istodobno, njemački vicekancelar i ministar gospodarstva i klime Robert Habeck kaže kako “Njemačka mora postati manje ovisna o fosilnim gorivima”, posebice ako se u obzir uzme ovisnost o ruskom plinu. Iz tog razloga Habeck, inače član stranke Zelenih, najavljuje da će njemačka vlada donijeti opsežne mjere za brže širenje solarne energije i energije vjetra.

YouTube MP3 - Hotmail
1