Nissan u LEAF uvodi e-4ORCE – električni pogon na četiri kotača

Nissan u LEAF uvodi e-4ORCE – električni pogon na četiri kotača

Novi električni pogon na sve kotače poboljšava upravljanje, kočenje i performanse u zavojima, čineći svakodnevnu vožnju još sigurnijom

Nissan je nakon deset godina od predstavljanja prvog LEAFa za ovaj model predstavio i novi pogon, nazvan e-4ORCE. Ovoga puta snaga elektromotora bit će prenesena na sve kotače, omogućit će trenutačnu raspodjelu okretnog momenta na sva četiri kotača te ravnomjernu i predvidljivu isporuku snage u svim uvjetima. Na taj će način olakšati upravljanje i povećati sigurnost svih vozača, bili oni iskusni ili ne.

Nissanov pogon na sve kotače e-4ORCE trenutačno je u završnoj fazi razvoja te nudi ravnotežu između snažnih performansi i učinkovitog sustava upravljanja. Isporuka snage i sustav kočenja prilagođeni su tako da pruže udobnost i stabilnost u vožnji. Tehnologija e-4ORCE povećava sigurnost vozača tako što vjerno prati zadanu putanju na različitim vrstama terena, bez potrebe za dodatnom intervencijom ili promjenom stila vožnje.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Četiri su načina na koja tehnologija e-4ORCE olakšava upravljanje za vozače:

1. Posve električni sustav: Nissanova električna vozila dosad su upotrebljavala samo jedan električni motor i to uglavnom za prednji pogon. No, Nissan sada kreće i prema razvoju pogona na sve kotače.

2. Vozne osobine: Pogon na sve kotače e-4ORCE jamči stabilan nadzor šasije i putanje te precizno upravljanje u svim uvjetima. Zahvaljujući tomu možete uvijek predvidjeti ponašanje vozila, čak i u slučaju iznenadnih manevara. Sustav neprestano prilagođava snagu obaju električnih motora te snagu kočenja svakog pojedinog kotača.

Sustav e-4ORCE raspodjeljuje okretni moment na prednje i stražnje kotače kako bi povećao prianjanje guma, ovisno o uvjetima na cesti i stanju vozila. Sila kočenja optimalno se raspodjeljuje na svaki od četiriju kotača kombinacijom regenerativnog i hidrauličnog kočenja, čime se uz silu usporavanja poboljšava i upravljivost.

3. Pouzdana udobnost: Budući da sustav e-4ORCE upravlja kočenjem i raspodjelom snage na sva četiri kotača, prikupljanje energije kočenja s pomoću prednjeg i stražnjeg električnog motora pomaže smanjiti uzdužno njihanje vozila. Na taj se način ne remeti ravnoteža putničkog prostora te se smanjuje vjerojatnost od pojave mučnine, primjerice u vožnji prometnim zastojima.

4. Veća sigurnost na cesti: Električni pogon e-4ORCE i sustav kočenja raspodijelit će potrebnu snagu na one kotače koji najsnažnije prianjanju kako bi se osigurala stabilnost i kontrola nad vozilom te poboljšala upravljivost. U slučaju prekomjernog ubrzanja, sustav će prilagoditi isporuku snage kako bi se zadržala upravljivost, čak i na skliskim cestama.

Podijeli:
1