Nissan u Tokiju testira prototip za potpuno autonomnu vožnju

Nissan u Tokiju testira prototip za potpuno autonomnu vožnju

Testiranja nove generacije tehnologije ProPILOT na prilagođenoj izvedbi sportske limuzine Infiniti Q50 upravo su u tijeku na ulicama Tokija. Ta tehnologija vozilu omogućuje autonoman rad na gradskim cestama i autocestama od trenutka kada vozač odabere odredište u navigacijskom sustavu do dolaska na odredište.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Umjetna inteligencija nissanovog prototipa koristi se informacijama koje dobiva od 12 ultrazvučnih senzora, 12 kamera, devet radara s milimetarskim valovima, šest laserskih skenera i karte visoke razlučivosti kako bi analizirala kompleksne situacije u stvarnom vremenu i upravljala automobilom u zahtjevnim uvjetima gradske vožnje, kao što su ulasci u složena križanja.

Poboljšanja u opremi i softveru jamče uglađenije manevre prilikom susreta s preprekama na cesti, kao da vozilom upravlja vozač, što putnicima u automobilu donosi osjećaj sigurnosti.

“Inovativnost je temelj svega što činimo i stvaramo u Nissanu”, rekao je Takao Asami, viši potpredsjednik nissanovog odjela za istraživanje i napredni inženjering. “Naš prototip nove generacije sustava ProPILOT prikazuje tehnologiju koja će u stvarnoj uporabi biti od 2020. Današnje predstavljanje još je jedan prikaz uspješnog rada na stvaranju budućnosti autonomne vožnje za sve”.

Predstavljanje ove tehnologije slijedi nakon nedavnog predstavljanja novog Nissana Leaf, automobila bez emisija opremljenog tehnologijom ProPILOT koja omogućuje autonomnu vožnju jednim trakom autoceste. Nissanova rastuća ponuda modela opremljenih sustavom ProPILOT uključuje modele Serena, X-Trail i Rogue, a od 2018. pridružit će joj se i Qashqai.

Podijeli:
1