Nissan RE-LEAF kao mobilni izvor energije

Nissan RE-LEAF kao mobilni izvor energije

Novi Nissanov koncept električnog vozila donosi rješenje za posljedice prirodnih katastrofa zahvaljujući mobilnoj opskrbi električnom energijom s pomoću baterije velikog kapaciteta za potrebe operacija spašavanja

Nissan je predstavio koncept potpuno električnog vozila za odgovor na izvanredne situacije osmišljen kao mobilni izvor električne energije u slučaju katastrofe ili ekstremnih vremenskih pojava.  Radni prototip naziva RE-LEAF temelji se na aktualnom modelu Nissana Leaf.

Osim preinaka kojima se omogućuje vožnja cestom prekrivenom krhotinama, RE-LEAF uključuje i utičnice otporne na vremenske uvjete postavljene na vanjskoj strani vozila, s pomoću kojih je moguće puniti i pokretati uređaje od 110-230 V električnom energijom pohranjenom u njegovoj litij-ionskoj bateriji velikog kapaciteta.

Mobilni izvor energije

RE-LEAF pruža mogućnost vožnje u samo središte područja pogođenog katastrofom i služi kao potpuno mobilni izvor električne energije za pomoć u spašavanju. Integrirani sustav za upravljanje energijom može pokretati medicinske ili komunikacijske uređaje ili rasvjetu i ostalu opremu za održavanje života.

Ovaj je koncept kreiran sa željom da se ukaže na potencijal električnih vozila u postupku oporavka nakon katastrofe. Premda je riječ tek o radnom konceptu, tehnologija je predviđena za upotrebu u svakodnevnom životu.

Poput modela LEAF i RE-LEAF ima sposobnost dvosmjernog punjenja, što je njegova standardna značajka od prvog predstavljanja modela 2010. godine. To znači da ne samo da model LEAF “izvlači” električnu energiju za punjenje baterije velikog kapaciteta, već i da preko sustava V2G (Vehicle-to-Grid) vraća energiju natrag u mrežu ili putem tehnologije V2X (Vehicle-to-everything) izravno pogoni elektroničke uređaje.

Vozilo kao središte akcije

Nakon što RE-LEAF stigne u zonu pogođenu katastrofom, iz prtljažnika se izvlači sklopivi stol po mjeri s 32-inčnim LED zaslonom i vlastitim napajanjem električnom energijom koji funkcionira kao operativno čvorište za rukovođenje komunikacijama i upravljanje operacijama spašavanja.

Kao vozilo namijenjeno za spašavanje nakon katastrofe, koceptni RE-LEAF može električnom energijom opskrbljivati nekoliko uređaja istovremeno. Nakon ponovne uspostave opskrbe električnom energijom u pogođenom području električna vozila mogu se ponovno napuniti i nakon toga služiti za prijevoz bez emisija. Za punjenje se tada mogu koristiti i kućne utičnice ako nigdje u blizini ne postoji dostupna infrastruktura za električna vozila.

Podijeli:
1