Nissan prestaje s razvojem dizelskih motora

Nissan prestaje s razvojem dizelskih motora

Nissan je navodno još jedan u nizu proizvođača koji smatra kako dizelski motori nemaju svijetlu budućnost kada je riječ o osobnim automobilima te stoga, prema navodima japanskog Nikkei Asian Reviewa, namjerava prekinuti rad na njihovom razvoju te ih u skoroj budućnosti povući iz ponude. Sredstva koja bi bila uložena u njihov razvoj će se tako prebaciti na razvoj električnih pogonskih sklopova.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Nissan više ne prodaje dizelske automobile u Japanu, a sada je plan u prvoj polovici sljedećeg desetljeća povući ih i s europskih tržišta. Komercijalna vozila će i dalje biti dostupna s dizelskim motorima, no ti će pogonski strojevi navodno biti dobavljeni od strane partnerskih proizvođača, a neće se razvijati i proizvoditi “in-house”.

Reuters potvrđuje ovim navode prenoseći izjavu nissanovog glasnogovornika koji je rekao da će u Europi “u kojoj je koncentrirana nissanova dizelska prodaja” doći do “postepenog povlačenja dizelskih motora iz osobnih automobila kako na tržište budu pristizale nove generacije pojedinih modela.”

Jedna od tehnologija koja će se okoristiti prestankom ulaganja u dizele će biti baterije s krutim elektrolitom, tzv. solid-state baterije na čijem razvoju Nissan surađuje s Toyotom, Hondom, Panasonicom i drugim partnerima.

Za sada nije poznato što to znači za Renault, odnosno planira li i francuski proizvođač poduzeti takav potez i kako će se to odraziti na partnere poput Mercedesa koji u pojedinim kompaktnim modelima koristi dizelaše ove francusko-japanske grupacije.

Podijeli:
1