Nissan predstavio GT-R upravljan putem kontrolera za PlayStation

Nissan predstavio GT-R upravljan putem kontrolera za PlayStation

Britanski odjel Nissana i Sony Interactive Entertainment Europe zajedničkim su snagama osmislili ultimativni daljinski upravljan automobil za gamere – Nissan GT-R/C. U okviru predstavljanja videoigre Gran Turismo Sport, koja će na police trgovina diljem Europe stići 18. listopada te obilježavanja 20. obljetnice nissanove suradnje sa serijalom Gran Turismo, unikatni je automobil temeljito prerađen kako bi se njime moglo upravljati s pomoću kontrolera PlayStation DualShock 4.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sve što je potrebno kako bi se oslobodila sva njegova snaga je mali pokret gumbom ili joystickom. Daljinski upravljan automobil, kojem je za ove potrebe uklonjena blokada brzine, može postići brzinu od 313 km/h, bez vozača za upravljačem. Automobilom GT-R/C oko legendarne staze Silverstone upravljao je vozač momčadi Nismo, Jann Mardenborough. Jann je automobilom GT-R/C upravljao iz kokpita helikoptera Robinson R44 Raven II kojem je za tu priliku izdana posebna dozvola za let pri niskim visinama.

Mardenborough je jedan od najuspješnijih pobjednika GT akademije, nissanovog programa razvoja trkaćih vozača. A, Janna su pozvali da bude prvi vozač automobila GT-R/C zbog njegova nenadmašnog talenta za vožnju u igri Gran Turismo i u stvarnim utrkama. Nissan već više od 80 godina donosi inovacije u automobilističke sportove i spaja tehnologije i performanse na način koji mu omogućuje da ostane korak ispred konkurencije. Nissan od 2008. približava automobilističke sportove širem krugu obožavatelja, zahvaljujući GT akademiji koja amatere pretvara u prave profesionalne vozače utrka.

Nissan GT-R/C konstruirao je JLB Design Ltd. iz Velike Britanije na temelju serijskog modela R35 pokretanog V6 motorom snage od 542 KS iz 2011, iste godine kad je Jann Mardenborough pobijedio u natjecanju GT akademije. Mardenborough je u najbržem krugu (1:17:47) ostvario prosječnu brzinu od 122 km/h i najveću brzinu od 210 km/h. Prosječna brzina koju na 2,6 km dugoj stazi ostvaruju automobili s vozačem za upravljačem iznosi 134 km/h.

GT-R/C ima četiri robota koji su zaduženi za upravljanje, mijenjanje stupnjeva prijenosa, kočenje i ubrzavanje. Šest računala ugrađenih u prtljažnik prenose upute automobilu do 100 puta u sekundi. Položaj upravljača mjeri se u omjeru od 1:65.000. Obični je kontroler PS4 DualShock 4 spojen s mikroračunalom koje prihvaća signale joysticka i tipki te ih prenosi u sustave ugrađene u GT-R/C. Bežično upravljanje radi na udaljenosti do jednog kilometra.

Kako bi Mardenborough mogao procijeniti brzinu vozila u zavojima, u automobil je ugrađen senzor Racelogic VBOX Motorsport koji podatke prenosi na LCD zaslon u kokpitu helikoptera. GT-R/C je opremljen i dvama neovisnim sigurnosnim sustavima koji funkcioniraju na različitim frekvencijama. Oni omogućuju dvojici dodatnih inženjera potpuno zaustavljanje automobila i gašenje motora u slučaju da glavni vozač izgubi nadzor nad vozilom.

Gran Turismo Sport

Nova inačica megapopularne igre, koja će od srijede, 18. listopada, biti dostupna u Velikoj Britaniji, Europi, Australiji i Aziji, početak je nove ere trkaćih videoigara, zahvaljujući načinima igre za jednog igrača te online utrkivanju više igrača. Igrači u igri mogu uživati u arkadnom načinu igre, ali i u online utrkivanju u natjecanjima koje je odobrila Međunarodna automobilistička organizacija. Gran Turimo Sport igračima omogućuje da razviju svoje virtualne trkaće karijere u nekim od najbržih dostupnih automobila, čime predstavlja novi standard u žanru trkaćih videoigara

Igra će biti kompatibilna sa svim PlayStation konzolama: osnovnim Playstation 4, PlayStation Pro i PlayStation VR. Igrači će se moći utrkivati samo u najbržim i najpoželjnijim vozilima: s više od 158 dostupnih automobila, od konceptnih vozila Vision Gran Turismo do ekskluzivnih prototipa Gran Turismo Sport i najboljih automobila iz stvarnoga svijeta.

Utrke se voze na 17 lokacija u 40 različitih konfiguracija staze, od legendarne staze Tokyo Expressway do vječnog favorita Nürburgring Nordschleife i čitavog niza drugih staza kao što je ovalna staza Northern Isle Speedway duljine 800 m.

Podijeli:
1