Hotmail, gmail log in, fb log in'

Nissan predstavio drugu generaciju modela Leaf

Nissan predstavio drugu generaciju modela Leaf

Nakon poduže najavne kampanje Nissan je predstavio drugu generaciju najpopularnijeg električnog automobila na svijetu, odnosno modela Leaf čija je prva generacija glede prodajnih rezultata prebacila brojku od 300.000 jedinica. Nova će generacija na tržište stići s u potpunosti novim dizajnom i pogonskim sklopom koji će joj omogućiti dostizanje novih razina kada je riječ o jednom električnom automobilu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Vanjština i unutrašnjost su prošle kroz značajna izmjene, a eksterijer je izravno inspiriran najavnim konceptnim modelom IDS. Općenito novi Leaf djeluje modernije, ali i konvencionalnije te zrelije nego što je to bio slučaj s prethodnikom. Posebno se ističu nova prednja i stražnja svjetla te nova maska prednjeg kraja, kao i tzv. lebdeći krov i dvobojna karoserija, a aerodinamički oblik je potvrđen koeficijentom otpora zraka 0,28.

Dimenzije mu iznose 4480 x 1790 x 1535 mm, a međuosovinski razmak 2700 mm te se u njega može smjestiti petoro putnika koji će sada imati nešto više prostora unutar putničke kabine zahvaljujući rastu duljine za 35 mm, visine za 10 mm i širine za 20 mm, a vozne sposobnosti će biti unaprjeđenje činjenicom da je težište sniženo za 5 mm. Standardnu će ponudu činiti 16-colni kotači s gumama dimenzija 205/55, a u opcijskoj će se opremi nalaziti gume dimenzija 215/50 R17. Recimo i da mu masa iznosi 1535 kg.

Novi Leaf je opremljen 40 kWh litij-ionskom baterijom uparenom s električnim motorom snage 110 kW, odnosno 150 KS te najvećeg okretnog momenta od 320 Nm. Autonomija će mu se kretati između 250 i 380 km. Za punjenje baterija će biti potrebno oko 16 sati, putem 3 kW punjača, 8 sati putem 6 kW punjača, a podržava i funkciju brzog punjenja koje će napuniti 80% baterije za oko 40 minuta.

Ovaj će automobil do 100 km/h ubrzavati za 7,9 sekundi, dok će mu najveća brzina iznositi 144 km/h. Nissan bi tijekom sljedeće godine trebao ponuditi izvedbu s baterijom većeg kapaciteta, vjerojatno 60 kWh, s kojom će narasti autonomija.

Novi Leaf će kupcima ponuditi nekoliko naprednih sustava i tehničkih rješenja koje svakako vrijedi posebno spomenuti. Prije svega tu je ProPilot sustav autonomne vožnje jednim voznim trakom koji omogućuje Leafu samostalno održavanje udaljenosti od drugih vozila pri brzinama između 30 i 100 km/h, a prema potrebi može u potpunosti zaustaviti automobil. Također, sposoban je i za samostalno parkiranje automobila u čemu mu pomaže 12 ultrazvučnih senzora.

Nadalje, tu je i e-Pedal, odnosno vrlo zanimljivo rješenje papučice gasa putem koje vozač može ubrzavati, usporavati pa čak i zaustaviti vozilo. Točnije, u Nissanu tvrde kako će omogućiti vozaču da putem nje obavlja oko 90% svojih potreba za korištenjem papučica. Točnije, kad vozač ne pritišće papučicu gasa, sustav automatski primjenjuje regenerativno kočenje trenjem i tako postupno potpuno zaustavlja automobil. Njegova snaga će ovisiti o načinu otpuštanja papučice. Automobil će stajati na mjestu čak i na strmim uzbrdicama sve dok vozač ne pritisne papučicu ponovo. U slučaju naglog kočenja još je uvijek nužna upotreba konvencionalne kočnice.

Pored navedenog tu su i sustavi upozorenja na nenamjeran izlazak iz vozne trake, sustv autonomnog kočenja u nuždi, upozorenje na vozilo u mrtvom kutu, upozorenje na bočni promet otraga, tzv. around view nadzor okoline vozila i sl.

Novi Leaf je upravo predstavljen u Japanu, a prvi javni nastup za široke mase će biti onaj na predstojećem frankfurtskom auto salonu. Dolazak na europska tržišta je zakazan za prvu polovinu sljedeće godine, a cijena mu za sada još uvijek nije poznata.

1