Nissan IMx – električni i autonomni crossover budućnosti

Nissan IMx – električni i autonomni crossover budućnosti

Nissan je na tokijskom auto salonu predstavio konceptni crossover pod oznakom IMx, a riječ je o u potpunosti električno pokretanom te autonomnom vozilu koje ustvari najavljuje skori dolazak sličnog produkcijskog, odnosno serijskog automobila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

IMx se temelji na nissanovoj novoj električnoj platformi koja omogućuje veliku ponudu prostora unutar vozila u odnosu na vanjske dimenzije automobila, nisko težište te zavidne vozne sposobnosti. Konkretnije, pokreću ga dva električna motora, jedan zadužen za stražnju, a drugi za prednju osovinu. Njihova ukupna snaga iznosi 320 kW, odnosno 435 KS, a najveći okretni moment 700 Nm. Spomenute baterije mu pak omogućuju autonomiju od preko 600 km što je poprilično više od nove generacije modela Leaf s kojom dijeli određeni broj zajedničkih komponenti.

Ovaj automobil je opremljen i posljednjom verzijom nissanovog ProPILOT sustava koji omogućuje autonomnu vožnju. Njenim odabirom upravljač se uvlači u prednju armaturu, a sjedala pomiču u novi položaj. Prestankom autonomnog upravljanja vozač i sjedala se vraćaju u prvobitni položaj. Inače, za razliku od dinamične i donekle agresivno dizajnirane vanjštine, unutrašnjost je osmišljena kao jednostavno, prostrano i smirujuće okruženje.

Za sada nema konkretnijih podataka kada bi se produkcijska izvedba ovog modela, odnosno nissanov električni crossover, trebao pojaviti na tržištu, no za vjerovati je kako na njegov dolazak nećemo predugo čekati.

Podijeli:
1