Nissan IMs – crossoverska limuzina za budućnost

Nissan IMs – crossoverska limuzina za budućnost

Limuzine su ugrožena vrsta širom svijeta, a najveći neprijatelj su im crossoveri. Kako bi osigurali limuzinama budućnost u Nissanu su osmislili te u Detroitu predstavili studiju IMs koja kombinira značajke ova dva karoserijska oblika. Točnije, nissanovo službeno priopćenje opisuje ovaj automobil kao “podignutu limuzinu”, a konačni proizvod je vizualno privlačan pa nas ne treba čuditi ako se sličan produkcijski automobil u dogledno vrijeme pojavi na tržištu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Futurističku vanjštinu karakteriziraju oštre linije i blago zaobljene površine. Prednjim krajem dominira nekonvencionalna maska i neobična svjetla. Nadalje, tu su položeno vjetrobransko staklo, dinamične staklene površine, 22-colni kotači, izostanak B stupa, otraga ovješena stražnja vrata, skrivene kvake i sl. Stražnjim krajem dominira jedno veliko stražnje svjetlo koje se proteže širom pozadine ovog vozila, a panoramski krov je ukrašen sa zlatno žutim geometrijskim uzorkom.

Slična futuristička priča se nastavlja i u unutrašnjosti ovog vozila. Kokpitom dominira nekoliko velikih zaslona te četvrtasti upravljač, a klasičnih prekidača gotovo da nema. Moderno dizajnirana sjedala u dodatno osvjetljena, a na stražnjoj klupi nudi mogućnost preklapanja dva bočna sjedala kako bi se dobilo jedno srednje “premijersko” sjedalo.

Kako i priliči današnjim studijama ovaj je automobil opremljen sustavom autonomnog upravljanja čijom se aktivacijom upravljač uvlači u prednju armaturu kako bi vozač dobio više prostora. Nadalje, prednja i stražnja svjetla poprime plavu boju kako bi signalizirali da se automobil upravlja sam. Dakako, tu je i napredni infotainment kojeg bi s vremenom trebali vidjeti u produkcijskim modelima.

Što se tehničkih informacija tiče recimo da je IMs opremljen baterijom kapaciteta 115 kWh koja energijom opskrbljuje dva električna motora kombinirane snage od 360 kW, odnosno 490 KS te najvećeg okretnog momenta od 800 Nm. Iz Nissana za sada nisu otkrivali konkretnije performanse ovog vozila, već su samo otkrili kako bi mu se autonomija trebala kretati iznad 600 km.

1