Nissan i Renault raspravljaju o potpunom ujedinjenju

Nissan i Renault raspravljaju o potpunom ujedinjenju

Nekako je uobičajeno smatrati Renault-Nissan alijansu, odnosno danas službeno Renault-Nissan-Mitsubishi jednim proizvođačem automobila, no ustvari je riječ je strateškom partnerstvu koje je vremenom rezultiralo visokom razinom povezanosti između Renaulta i Nissana. Upravo je to jedan od osnovnih razloga zašto se danas navodno vode razgovori o njihovom potpunom povezivanju, odnosno o stvaranju jednog velikog svjetskog proizvođača.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Podsjetimo, Renault je vlasnik 43% udjela u Nissanu, a Nissan 15% udjela u Renaultu. Tijekom prošle godine Nissan je kupio kontrolni udio u Mitsubishiju i tako se ovom partnerstvu priključio drugi japanski proizvođač pod istim načinom suradnje u kojem se, barem do sada, favorizira partnerstvo prije preuzimanja i ujedinjavanja.

Prema izvještaju Bloomberga, koji se poziva na “izvore bliske materiji”, to bi se sada moglo promijeniti. Točnije, trebalo bi doći do potpunog ujedinjavanja i stvaranja novog jedinstvenog proizvođača, a pregovore vodi Carlos Ghosn, u osnovi šefa Renaulta, Nissana i Mitsubishija te cijele alijanse. Pregovori navodno traju već nekoliko mjeseci, no još uvijek su bez konačne odluke, a cijelu priču komplicira i činjenica da bi ujedinjavanje trebale odobriti i vlade Japana i Francuske. Podsjetimo i kako potonja još uvijek ima 15%-tni udio u Renaultu.

U protekloj godini je prodaja Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse narasla za 6,5% na ukupno 10.608.366 vozila što znači kako je svaki deveti automobil u prošloj godini proizveden od strane ovog francusko-japanskog partnerstva. Također, to je ovu alijansu stavilo na prvo mjesto prema prodanim vozilima ako se iz ukupnih brojki Grupe Volkswagen isključe kamioni. Drugim riječima, dobro im ide i ovako, no vodstvo vjeruje kako će ujedinjavanje dovesti do još boljih rezultata.

Podijeli:
1