Nissan i partneri pokrenuli sustav za pohranu energije u Johan Cruijff Areni

Nissan i partneri pokrenuli sustav za pohranu energije u Johan Cruijff Areni

Pokrenut je najveći sustav za pohranu energije koji upotrebljava rabljene i nove baterije električnih vozila u nekoj komercijalnoj građevini u Europi. Svečanu ceremoniju otvaranja vodio je amsterdamski vijećnik Udo Kock.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Taj jedinstveni projekt rezultat je suradnje društava Nissan, Eaton, BAM, The Mobility House i Johan Cruijff Arena uz podršku Amsterdamskog fonda za klimu i energiju (AKEF) i Interrega. Sustav za pohranu energije kapaciteta 3 megavata pouzdan je i učinkovit sustav za isporuku i uporabu energije na stadionu, za njegove posjetitelje, susjede i nizozemsku električnu mrežu.

Uporabom Eatonovih pretvarača energije i ekvivalenta 148 baterija Nissana Leaf sustav za pohranu energije stvara održiviji energetski sustav koji istovremeno omogućuje kružno gospodarenje baterijama električnih vozila.

Ovaj sustav ima važnu ulogu u održavanju ravnoteže između ponude i potražnje energije u Johan Cruijff Areni. Sustav za pohranu svojim kapacitetom od 3 megavata i snagom od 2,8 megavatsati ima dovoljno snage za pokretanje nekoliko tisuća kućanstava. To omogućuje optimalnu pohranu i uporabu energije koju proizvodi 4.200 solarnih panela smještenih na krov Arene. Sustav za pohranu energije predstavlja pomoćni izvor energije, čime se smanjuje potreba za dizelskim generatorima i rasterećuje energetska mreža smanjenjem vršne potrošnje tijekom koncerata.

“Zahvaljujući sustavu za pohranu energije stadion će moći pametnije upotrebljavati svoju vlastitu energiju dobivenu iz održivih izvora i, u okviru društva Amsterdam Energy ArenA BV, prodavati pohranjenu energiju”, izjavio je Henk van Raan, direktor odjela za inovacije Johan Cruijff Arene.

“Arena zahvaljujući tome ima siguran pristup znatnim količinama energije, čak i u slučaju prekida rada električne mreže. Tako će stadion moći pridonijeti stabilnosti nizozemske energetske mreže. Johan Cruijff ArenA jedan je od najodrživijih stadiona na svijetu i predvodnik je u području pametnih inovacija poput ovog jedinstvenog sustava za pohranu energije”, dodao je Van Raan.

Podijeli:
1