Nikola predstavio moćno električno offroad vozilo

Nikola predstavio moćno električno offroad vozilo
tekst: Sandro Vrbanus

Američki proizvođač električnih kamiona Nikola ovoga je tjedna iznenadio s dvije objave pomalo neobičnih električnih vozila – za vodu i teške terene

Američki proizvođač električnih vozila Nikola Motor Company do sada je imao ponešto tržišnog uspjeha u prodaji svojih kamiona, no to očito neće biti jedino čime se ova kompanija planira baviti. Ovoga su tjedna na svojoj tiskovnoj konferenciji predstavili i nekoliko novih električnih vozila za koja već sada primaju predbilježbe.

Prvo od njih je offroad vozilo Nikola NZT koje će u prodaju stići vjerojatno 2021. godine po cijeni od najmanje 80.000 dolara. Zauzvrat kupac dobiva šasiju na kotačima od čak 35″, te motor na svakom kotaču – ukupne snage od 590 KS. Namijenjen za savladavanje teških terena NZT će vozača i putnike štititi od svih neugodnosti poput kiše, blata i sličnih, pa nije riječ o klasičnom buggyju već o donekle luksuznom terenskom vozilu – koje može provesti i do pola sata u vodi dubine jednog metra.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

NZT bi trebao biti dobar i na cesti, postižući 0 do 100 km/h za oko 4 sekunde. Baterija od 125 kWh trebala bi omogućiti oko 240 kilometara autonomije.

Drugi novitet je Reckless – terensko vozilo slično NZT-u ali mnogo rudimentarnijeg dizajna, namijenjeno za vojne i druge hard-core upotrebe. Dolazi s otvorenom kabinom, ali uz modularnu mogučnost nadogradnje i dodavanja naoružanja, te uz nisku emisiju topline i zvuka kako bi ga se teže detektiralo. Ostatak karakteristika dijeli s luksuznim bratom.

I na kraju – nešto za vodu. Električni jet ski Nikola Wav trebao bi biti budućnost vodenih sportova i zabave. Futurističkog dizajna s LED svjetlima, 12-inčnim 4K infotainment zaslonom i – pazite sad – tempomatom, Nikola Wav bit će sasvim nova kategorija vodenih skutera. O cijenama i detaljnim karakteristikama nismo mnogo doznali, no zato su tu atraktivne slike koncepta i najava o početku proizvodnje nekad početkom narednog desetljeća.

Podijeli:
1