Nije sve tako sivo? Automobili ipak jesu

Nije sve tako sivo? Automobili ipak jesu

Ljestvica popularnosti boja za nove automobile koju svake godine izrađuje dobavljač boja Axalta pokazuje da u svijetu i dalje prevladavaju bijeli, a u Europi sivi automobili

Axalta, proizvođač boja za automobilsku industriju, svake godine objavljuje svoju statistiku o bojama korištenima u proizvodnji vozila diljem svijeta. Već 69. takvo izvješće pokriva 2021. godinu, i ne razlikuje se pretjerano od onoga prethodnoga. Naime, i tijekom netom završene godine kupci su se najčešće odlučivali za bijelu boju (iako nešto manje nego u 2020. godini).

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tako je prošle godine iz proizvodnih pogona u cijelom svijetu izašlo čak 35% bijelih automobila (godinu ranije bilo je to 38%). Slijedi crna s nepromijenjenih 19%, a na popularnosti je dobila siva boja – u nju je prošle godine bilo obojano 19%, a 2020. godine 15% novih automobila. Nakon sive tu je srebrna s 9%, isto kao i godinu prije, a tek nakon ove monokromatske dominacije (ukupno 82%), slijede plava, crvena, smeđa, zelena, žuta i sve ostale boje, zajedno čineći tek 18% prodaje.

Siva dominantna u Europi

No, ovi se globalni trendovi nisu u potpunosti preslikali na naš kontinent. Za razliku od svih ostalih dijelova svijeta, u kojima bijela dominira (u Kini, primjerice čini 50% prodaje), u Europi kupci najčešće odabiru sive automobile (27%).

Nakon nje slijede bijela (23%) i crna (22%), kao prva življa boja ističe se plava (11%) i time je u Europi čak i popularnija od srebrne (8%).

Kao što je vidljivo na donjem prikazu, siva je u Europi najpopularnija boja za sportske, kompaktne i srednje velike te monovolumenske automobile. Kod SUV-a prevladava bijela, a kod luksuznih limuzina i terenaca tu je klasična, crna, kao neprikosnoveni lider.

YouTube MP3 - Hotmail
1