Nevera u utrci ubrzanja protiv najbržih trkaćih motocikala

Nevera u utrci ubrzanja protiv najbržih trkaćih motocikala

Portal Carwow upriličio je još jednu uzbudljivu utrku ubrzanja. Sučelili su najbrži električni automobil na svijetu i dva usporedivo brza motocikla – Suzuki Hayabusu s turbopunjačem i Red Bull KTM motocikl iz serije MotoGP

Već smo vidjeli kako je Rimac Nevera uspjela u utrkama ubrzanja pobijediti sve klasične superautomobile s kojima su je sučelili, potom je iza sebe na četvrt milje bila ostavila i bolid Formule 1, pa ekipi s portala Carwow nije preostalo ništa drugo, nego da je sučele s jednako brzim – motociklima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U te su svrhe na pistu doveli motocikl iz serije MotoGP, u vlasništvu tima Red Bull KTM. Ovaj motocikl proizvodi 270 KS, a teži tek 157 kilograma. Za njegovim upravljačem bio je profesionalni motociklist Dani Pedrosa.

Drugi primjerak bio je Suzuki Hayabusa, i to u inačici s turbopunjačem i čak 380 KS te 340 Nm okretnog momenta. Masa mu je nešto veća, 257 kg, ali i dalje zanemariva u usporedbi s Neverinih 2.300 kg. No, Nevera ima i 1.914 KS.

Kako su utrke, dakle prošle? Nevera i MotoGP motocikl mogli su se mjeriti, dok je Hayabusa značajno zaostajala u svakoj utrci. Glavni izazov vozačima motocikala bio je postići dovoljno dobru trakciju, koja osigurava ubrzanje iz mjesta. Nevera je od tri utrke pobijedila u dvije, s malenom razlikom, dok je jednom najbrži bio Pedrosa s KTM-ovim motociklom. On je također Neveru “dobio” u utrci ubrzanja s “kotrljajućim” startom, tj. kada su u utrku kretali pri brzini od 50-ak km/h.

YouTube MP3 - Hotmail
1