Netko se češkim cestama vozi u Formuli

Netko se češkim cestama vozi u Formuli

Društvenim mrežama kruži video zapis bolida Formule 2 koji vozi među ostalim automobilima javnom autocestom u Češkoj. Lokalni stanovnici primjećuju ga od 2019., a nitko ne zna tko je misteriozni vozač

Neobičan prizor snimio je protekloga vikenda tviteraš nadimka @MigueluVe, a njegov je “ulov” odmah postao hit među ljubiteljima automobilizma. Naime, snimka nastala na češkoj autocesti D4 između Příbrama i Dobříša, pedesetak kilometara jugozapadno od Praga, pokazuje kako se tim dijelom ceste ležerno, poput običnog automobila, vozi bolid Formule 2.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovakav prizor lokalno stanovništvo s vremena na vrijeme primjećuje od 2018. godine, pa je mnogima jasno da netko u toj regiji već godinama posjeduje taj bolid i voli se njime provozati – iako nikako nije riječ o legalnoj vožnji. Ono što intrigira mnoge, jest činjenica da se ne zna tko je vlasnik i vozač Formule iz Češke. Čak i nakon što ga je jednom prilikom zaustavila policija, doznalo se tek da je riječ o 45-godišnjaku, koji je tada platio i kaznu za nepropisnu vožnju neregistriranim vozilom. Prilikom zaustavljanja nosio je kacigu, pa nitko osim policije nije uspio doznati njegov identitet.

Kolektivno znanje korisnika na društvenim mrežama uspjelo je tek identificirati bolid koji se voza češkim autocestama. Kažu kako je riječ o Formuli 2 iz 2008. godine (tada se ova serija zvala GP2). Bolid je za sve timove te serije proizvodila talijanska kompanija Dallara, a koristili su se tijekom tri sezone (od 2008. do kraja 2010. godine).

Budući da je razvoj vrlo brzo napušten, tih bolida je relativno mnogo ostalo “na životu”, pa su neki, očito, završili i u rukama privatnih kolekcionara. Ovaj primjerak iz Češke obojan je u Ferrarijeve boje, s prepoznatljivim reklamama iz tog doba. Bolid Dallara GP2/08 pokretan je 4-litrenim Mecachrome V8 (90°) motorom sa 603 konjske snage.

YouTube MP3 - Hotmail
1