Neobičnim dodatkom na karoseriji do velike uštede na potrošnji goriva

Neobičnim dodatkom na karoseriji do velike uštede na potrošnji goriva

Amerikanac s YouTube kanala Think Flight, inače posvećenoga avijaciji, iskoristio je poučke iz aerodinamike kako bi unaprijedio efikasnost svojeg karavana i smanjio mu potrošnju

Nije trošak goriva posljednjih mjeseci postao teret samo vozačima kod nas, već se s porastom cijena benzina i dizela bore vlasnici automobila diljem svijeta, pa čak i tamo gdje je gorivo tradicionalno bilo relativno jeftino, u SAD-u. nagnalo je to jednog kreativnog youtubera, koji inače vodi kanal Think Flight posvećen avijaciji i uradi sam rješenjima, da pokuša iskoristiti svoje poznavanje aerodinamike kako bi uštedio na gorivu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ružan, ali štedljiv

Njegov osobni automobil je Subaru Impreza karavan, koji zbog svojeg velikog stražnjeg dijela stvara poprilične turbulencije iza vozila. One inače značajno utječu na efikasnost automobila. Vrtloge iz automobila možemo prepoznati po prljavštini koja se stvara na stražnjem dijelu karoserije, vratima i staklu prtljažnika, a značajno je veća kod karavana i hatchback modela nego kod sedana. Iskorištavanjem jednostavne aerodinamike naš je youtuber odlučio svojem karavanu dati malo bolje karakteristike i modificirati mu stražnji kraj.

Za strukturu svoje “skulpture” odabrao je lagani izolacijski stiropor prekriven aluminijem, a sve je povezao ljepljivom vrpcom i ljepilima. Cijelu fizikalnu priču koja stoji iza te ideje, kao i proces izrade, možete vidjeti u njegovom videu. O legalnosti svojeg dodatka na karoseriji Impreze kazao je tek kako nije pronašao odredbe u kalifornijskim zakonima koje bi takve preinake zabranile.

Sprječavanje odvajanja protoka zraka na stražnjoj strani automobila u ovom je slučaju rezultiralo neobičnim “repom”, a u njega je naš kreativac dodao i LED rasvjetu u boji. Od laganog je materijala načinio i poklopce za kotače, kako bi i tamo smanjio aerodinamički otpor. Finalni rezultat? Testiranjem na cesti pokazalo se da je ušteda u potrošnji čak 13,7%. Kako bi je dodano poboljšao, ovaj entuzijast najavio je još nekoliko izmjena svoje ideje i dodavanje spojlera, pa će vjerojatno ovaj video dobiti i nastavak.

Podijeli:
1