Navike su nasljedne: loši vozači za to krive svoje roditelje

Navike su nasljedne: loši vozači za to krive svoje roditelje

Jabuka ne pada daleko od stabla – loši i češće kažnjavani vozači te su navike u velikoj mjeri naslijedili od svojih roditelja, otkrila je jedna studija temeljena na podacima iz Velike Britanije

Britanski portal Scrap Car Comparison, koji nam je nedavno dao zanimljive podatke o vozačima BMW-a, sada donosi još jednu studiju, temeljenu na podacima o vozačima iz Velike Britanije. Ovoga puta zapitali su se – rađaju li loši vozači istu takvu djecu? Jesu li loše navike u vožnji nasljedne? Mogu li nas roditelji, koji dobro voze, nešto dobro i naučiti?

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U svrhe analize uzeli su podatke o tisuću vozača, onih kažnjavanih i onih potpuno “čiste” vozačke povijesti, pa su ih ispitali o njihovim navikama u vožnji, kao i o roditeljima. Evo što su zaključili

Kakav otac takav sin

Kao prvo, pokazalo se kako su mlađi vozači rjeđe uhvaćeni u prekršajima od svojih roditelja i imaju manje “zarađenih” kaznenih bodova. Kad je riječ o onima koji su kažnjavani za prometne prekršaje tijekom proteklih 10 godina, njih dvije trećine je izjavilo da su im i roditelji u istom razdoblju također bili kažnjavani za slične prijestupe. Studija je zabilježila da samo 26% prekršitelja zakona ima roditelje s “čistom” poviješću.

Daljnje istraživanje pokazalo je i dodatnu vezu – kada su roditelji nakupili dovoljno kaznenih bodova, da ih se pošalje na dodatnu edukaciju (što je u Velikoj Britaniji praksa), i njihova su djeca u velikoj mjeri bila sklonija istome.

Počinjeni prekršaj Kada je i roditelj kažnjavan Kada roditelj nije kažnjavan
Kazneni bodovi 37% 12%
Dodatna edukacija 42% 11%
Zaustavljeni od policije 45% 14%

scrapcarcomparison.co.uk

Vožnja prevelikom brzinom i bijes na cesti najčešće su karakteristike koje su roditelji, prema ovim podacima, prenijeli na svoju djecu. Za ta je ponašanja oko polovice ispitanika izjavilo da ih je “pokupilo” od roditelja. S druge strane, tek 10% ispitanika izjavilo je da je od roditelja naučilo određena dobra ponašanja u prometu. Od tih pozitivnih navika, roditelji su najčešće na djecu prenijeli uključivanje žmigavaca, smirenost za volanom i poštivanje ograničenja brzine.

YouTube MP3 - Hotmail
1