Napokon stiže novi Nissan Juke

Napokon stiže novi Nissan Juke

Nissanov Juke s pravom mnogi nazivaju začetnikom svog segmenta. Naime, ovaj je model (u svojoj prvoj i još uvijek trenutnoj generaciji) na tržište stigao 2010. Poput većeg brata Qashqaija, Juke je pokrenuo pravu revoluciju lansiranja sličnih modela od strane drugih proizvođača i time, takoreći, osnovao svoj segment.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U zadnjih devet godina puno toga se promijenilo te je konkurencija postala brojna i snažna. Dakle, potrebno je temeljito osvježenje, odnosno dolazak druge generacije. To će se, prema svemu sudeći, napokon dogoditi u drugoj polovici ove godine.

Točnije, britanski Auto Express javlja da će novi Juke na europska tržišta početi pristizati prije kraja ove godine, a još prije toga će biti održana i premijera. Službeno predstavljanje je dakako moguće već tijekom sljedećeg mjeseca u Ženevi, barem u konceptnom izdanju, no za sada nema službenih potvrda.

S tehničke strane novi će se Juke temeljiti na renault-nissanovoj platformi CMF-B, koju koristi i novi Clio. Jedna od značajnijih novosti je elektrifikacija novog Jukea. Sigurno je da će ovaj automobil biti dostupan s hibridnim pogonom, no nikako ne treba isključiti ni mogućnost lansiranje u potpunosti električna izvedbe koja bi se, primjerice, suprotstavila hyundaijevoj Koni. U Nissanu nisu ni opovrgnuli ni potvrdili električnu izvedbu, već su samo rekli da se radi na nekoliko pogonskih opcija.

Ostatak ponude će činiti konvencionalni benzinskih i dizelskih motori. Ponudu će s jedne strane otvoriti mali 1,0-litreni 3-cilindrični turbo benzinac, a s druge 1,5-litreni dCi turbo dizelski pogonski stroj. U ponudi će se svakako naći i 1,6 litreni turbo benzinski motor snage do 200 KS.

Što se dizajna tiče iz Nissan je potvrđeno da će Juke i dalje biti jedinstveno i prepoznatljivo vozilo kao što je to bio slučaj i do sada. U unutrašnjosti se može očekivati značajan korak naprijed. S jedne strane kvaliteta materijala i izrade će biti osjetno bolji, a s druge strane razina opremljenosti će biti u skladu s vremenom i napretkom, posebno kada je riječ o infotainmentu, sustavima pomoći vozaču i sigurnosti. Također, kupcima bi trebale biti dostupne i razne mogućnosti personalizacije vanjštine i interijera.

Podijeli:
1