Nakon Stojadina iz Kragujevca stiže – Strujadin

Nakon Stojadina iz Kragujevca stiže – Strujadin

Automobilski koncern Stellantis potpisao je prošloga tjedna ugovor o ulaganjima u Fiatovu tvornicu u Kragujevcu, koja će početkom 2024. godine početi sklapati električni gradski automobil te marke

Generalni direktor koncerna Stellantis Carlos Tavares bio je prošloga tjedna u Kragujevcu, gdje je službeno potpisao ugovor sa srbijanskim vlastima o ulaganju čak 190 milijuna eura u početak proizvodnje električnih automobila u tamošnjoj Fiatovoj tvornici.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Iz Stellantisa kažu kako će se u Srbiji od početka 2024. godine proizvoditi potpuno novi električni model pod markom Fiata, a trebao bi se u asortiman uklopiti kao zamjena za gradski maleni monovolumen Fiat 500L. Naziv novog Fiata, kao niti ostali detalji o njemu, za sada nisu poznati. Iz koncerna je potvrđeno da bi s vremenom u Kragujevačkim pogonima mogao biti sklapan još jedan model, za koji se špekulira da će biti električna verzija legendarne Fiat Pande.

Oba ova automobila bit će na istoj platformi, koja može poslužiti za izradu automobila A, B i C segmenta, a primarno je namijenjena gradskim električnim automobilima.

Nekada se u Kragujevcu proizvodio legendarni Zastavin Yugo, pa i model 101, popularni Stojadin. Ta je činjenica kreativnim Srbima dala za pravo da već sada novi električni Fiat prozovu prigodno – Strujadin!

Država i dalje ima 33% udjela u kragujevačkoj tvornici, a predsjednik Aleksandar Vučić najavio je da će, paralelno s početkom prve serijske proizvodnje električnih automobila u toj zemlji, početi izgradnja većeg broja javnih punionica, ali i da će energetska strategija Srbije biti prilagođena energetskoj tranziciji transporta na struju.

YouTube MP3 - Hotmail
1