Nakon prodaje za dijelove, Tesla iz SAD-a osvanula u Ukrajini

Nakon prodaje za dijelove, Tesla iz SAD-a osvanula u Ukrajini

Izvršni direktor američke medijske kuće CNBC prošle je godine sa svojom Teslom imao nezgodu, nakon čega je proglašena totalna šteta. Prodao je automobil za dijelove, da bi ga nedavno locirao u Ukrajini

Prošle godine izvršni je direktor američke medijske kuće CNBC, Jay Yarow, doživio prometnu nezgodu. Pritom je teško nastradao njegov Teslin Model X, pa je osiguravatelj proglasio totalnu štetu na vozilu. Kao takvoga, Yarow je uništeni automobil bio prodao dalje, za dijelove, vjerujući kako mu nema spasa. Međutim, mjesecima nakon “totalke”, ista Tesla osvanula je u Ukrajini, a bivši vlasnik počeo je dobivati obavijesti o tome na svoj mobitel, očito aplikacijom još uvijek povezan s računalima u vozilu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Novi vlasnici u Ukrajini, doznao je, voze nekada njegovu Teslu u južnom dijelu zemlje, ne tako daleko od ratnih zbivanja. S vremena na vrijeme koriste i Spotify račun Yarowa, slušajući glazbu, o čemu on također sve može doznati putem mobilne aplikacije. O ovom neobičnom slučaju on je pisao na društvenoj mreži X (donedavno Twitter), a njegov je CNBC o svemu napisao i članak.

Tamo stručnjak pojašnjava da situacija, iako neobična, nije nezabilježena. Karambolirani automobili često prolaze kroz proces restauracije, umjesto da ih se rastavi na dijelove, a pritom serviseri ne mare pretjerano za njihovu elektroniku, tj. za privatne podatke na računalima i povezanost s aplikacijama.

U ovom slučaju “krivac” za to je kompanija Copart, specijalizirana za slučajeve restauracije i preprodaje uništenih vozila. Kupci na sekundarnom tržištu o tome su obaviješteni, vozila dobivaju po nižim cijenama, a obično svoj novi dom takva luksuzna vozila nađu u siromašnijim zemljama. Glavna pouka iz ove priče glasi: što god da vam se dogodi s automobilom, ako su u njemu “pametni” sustavi, prije prodaje svakako izbrišite svoje račune i podatke s njih.

YouTube MP3 - Hotmail
1