Najveći Smart do sada električni je i skupi kompaktni SUV coupé

Najveći Smart do sada električni je i skupi kompaktni SUV coupé

Smart #3 novi je model kompaktnog električnog gradskog automobila, spaja karakteristike SUV-a i coupéa, donosi elektromotore velike snage, ali je i poprilično visoke cijene

Kada je predstavljen Smart #1, njihov punokrvni gradski automobil za 4 osobe, napisali smo kako je riječ o najvećem Smartu dotad. Bilo je to ranije prošle godine, kada je Smart #1doživio svjetsku premijeru. Sada, na sajmu IAA Mobility u Münchenu, predstavljaju novi, još veći model – Smart #3. Kao i prethodni model, i ovaj je narastao, dobio potpuno električni pogon i predstavlja gradski automobil u klasi SUV coupé.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sportski karakter

Dizajneri su mu dali sportsku karoseriju, zanimljive obline i donekle agresivnu prednju masku i farove. Od SUV-a posudili su liniju krova, a stražnji dio nalikuje na coupé, gdje dojam pojačava stražnji spojler. Smart ovim izdanjem više nije niti približno malen automobil. Njihov #3 bit će dug čak 4,4, metra, širok 1,8 m, a donosi i velike kotače promjera 20″. Isto tako, Smart više nije niti “pitom”: najsnažniji modeli imat će motore snage čak 268 KS, a Brabus izvedba i do 422 KS. Sve to najbržu će inačicu ubrzati do 100 km/h iz mjesta za 3,7 sekundi.

Budući da marka ove godine obilježava 25 godina postojanja, obljetnički model 25th Anniversary Edition dobit će i panoramski krov, dodatne detalje u LED rasvjeti te kožna sjedala s integriranim naslonima za glavu. Kad je riječ o dometu, s jednim će punjenjem baterije Smart #3, ovisno o izvedbi, prelaziti između 435 i 455 kilometara. Punit će se snagom do 150 kW, i to od 10% do 80% za manje od 30 minuta.

Najavljene su i poprilično visoke cijene za Smart #3. U Njemačkoj će osnovni model koštati 43.490 €, onaj s Premium paketom opreme 46.490 €, spomenuto izdanje za 25. obljetnicu koštat će 46.990 €, a Brabusova prerada čak 50.990 €. Na tom tržištu prodaja će započeti krajem ove godine, a u ostatku Europe početkom 2024.

YouTube MP3 - Hotmail
1