Najveći kamion s pogonom na vodik radi u južnoafričkom rudniku

Najveći kamion s pogonom na vodik radi u južnoafričkom rudniku

Rudarska kompanija Anglo American predstavila je prototip najvećeg kamiona pogonjenog vodikovim gorivnim ćelijama na svijetu, osmišljenog kako bi prevozio teške terete u njihovim rudnicima platine

Najveći kamion s čistim pogonom na vodik na svijetu ovoga je petka predstavljen u Južnoafričkoj Republici. Tamo ga je u pogon, iako tek kao prvi prototip, pustila rudarska kompanija Anglo American, s ciljem da svakodnevno prevozi velike i teške terete u njihovom rudniku platine Mogalakwena. Ovaj kamion i njegov ekološki prihvatljiv pogon u skladu su s politikom etičnoga rudarenja koje ova kompanija promovira i koristi u svojem poslovanju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Nosivost 290 tona

Vozilo je pogonjeno energijom iz vodikovih gorivnih članaka, koja napaja elektromotore snage čak 2 megavata. To omogućava ovom kamionu prijevoz tereta mase do 290 tona. Posebnu zanimljivost predstavlja i činjenica da se vodik za njegov pogon proizvodi na istoj lokaciji, unutar spomenutog rudnika.

Vodik se proizvodi pomoću 140-megavatne solarne elektrane, čija električna energija iz vode hidrolizom izdvaja vodik za ovaj kamion (i više njih u budućnosti). Nosivost ovog kamiona veća je od njegovih prethodnika pogonjenih dizelskim gorivom, a u narednim bi godinama svi ovakvi veliki sizelaši trebali biti zamijenjeni “čistim” vodikovim kamionima.

Ovaj je kamion dio opsežne inicijative nuGen Zero Emission Haulage Solution (ZEHS) koja ima za cilj uspostaviti lance dobave zasnovane na održivom rudarenju, zajedno s modernim tehnološkim rješenjima i digitalizacijom procesa. Time bi Anglo American ispunio svoj cilj o potpuno ugljično neutralnom poslovanju do 2040. godine.

YouTube MP3 - Hotmail
1