Najprofitabilniji automobil je… Porsche 911

Najprofitabilniji automobil je… Porsche 911

U posljednje vrijeme proizvođači se sve više okreću SUV-ovima, crossoverima pa i pickupovima s obzirom na njihovu rastuću popularnost i činjenicu da se u tim segmentima može ostvariti veća zarada. No, čini se kako najprofitabilniji automobil za svog proizvođača nije ni SUV ni crossover ni pickup.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prema navodima Bloomberga to je sportska živuća legenda Porsche 911 (992). Konkretnije, od svih automobila koji su predstavljeni tijekom prošle godine, „proporcionalno govoreći“, trenutna generacija modela 911 je najprofitabilniji automobil.

Objašnjenje je vrlo jednostavno. Naime, 911-ica svom proizvođaču donosi oko 30% zarade, a čini svega 11% ukupne prodaje. Razlog za tako nešto nije pretjerano teško za shvatiti, posebno ako ste se koji puit poigrali s porscheovim konfiguratorom koji nudi pregršt poprilično skupih opcija koje kupci jednostavno „moraju“ imati.

Trenutni vrh ponude trenutne 911-ice, kada je riječ o cijeni, čini Carrera 4S Cabriolet, a uskoro bi ponuda trebala biti proširena s top izvedbama GT3 i Turbo pa će zarada od ovog modela biti još i veća.

S druge strane, porscheov najnoviji model, električni Taycan, bi trebao biti najneprofitabilniji. Drugim riječima, trebao bi početi donositi zaradu, prema bloombergovim procjenama, tek iza 2023.

Podijeli:
1