Najočuvanija Škoda Favorit na svijetu prešla 34 kilometra u 30 godina

Najočuvanija Škoda Favorit na svijetu prešla 34 kilometra u 30 godina

Škoda Favorit legendarni je model češke tvornice, proizvodila se od 1987. do 1994. godine, a jedan njezin primjerak je, u stanju kao nov, nedavno prodan na aukciji za 24.000 eura

Povijest Škode kao marke automobila ne bi bila to što jest bez legendarnog modela Favorit, kompaktnog “hatchbacka”, koji se proizvodio krajem 80-ih pa sve do sredine 1990-ih godina prošlog stoljeća. Osim brojnih obitelji s jugoistoka Europe, ovaj su model vozili i vozači relija, da bi umjesto njega, sada već pod krovom Volkswagena, u prodaju 1994. godine bila puštena Škoda Felicia.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Iako se ne proizvodi već 30 godina, Favorit se i dalje tu i tamo može vidjeti na cestama u našoj regiji – no, vjerojatno niti jedan primjerak nije očuvan kao model iz 1993. godine, o kojem je ovdje riječ. Ova je “Favoritka” kupljena te godine u Ateni, nova vlasnica ju je odvezla kući, ali potom shvatila da “vožnja nije baš za nju”. Škoda je tako ostala nekorištena u garaži dugi niz godina, sve dok je prošle jeseni na dražbi nije kupio češki vozač utrka Jiří Mičánek Junior.

Za potpuno očuvanu Škodu Favorit, staru 30 godina i s tek 34 kilometra na brojaču, dao je 24.000 eura – što je iznos za koji se može danas kupiti, primjerice, nova Fabia. Na starom automobilu i dalje se nalaze zaštitne folije, slično kao i na nedavno otkrivenim Teslama u Kini, a novi vlasnik kaže kako će je također čuvati i ne misli je voziti, prenosi Motor1.

Ovaj model slabije je opremljena verzija iz tadašnje ponude u LX izvedbi. Motor je 1,3-litreni benzinac od 54 KS, a najviša brzina je deklarirana na 137 km/h. Kad je riječ o unutrašnjosti, ona je rudimentarna, na mjestu gdje bismo očekivali brojač okretaja motora nalazi se analogni sat, ali je unutrašnjost barem ukrašena “luksuznim” lažnim drvenim umecima, tipičnima za godinu proizvodnje.

YouTube MP3 - Hotmail
1