Najduži automobil na svijetu postao još duži

Najduži automobil na svijetu postao još duži

Guinnessova knjiga rekorda bogatija je za još jedno postignuće iz svijeta automobilizma. Američka limuzina sastavljena od šest Cadillaca sada mjeri čak 30,5 metara

Najduži automobil na svijetu i do sada je bio “Američki san” – ultradugačka limuzina sastavljena od šest Cadillaca Eldorado, no nakon procesa restauracije ova je limuzina postala još duža i popravila vlastiti rekord. U Guinnessovoj knizi sada stoji da je najduži automobil na svijetu dug čak 30,5 metara (izvorno je bio dug “samo” 18,3 metara, a izrađen je 1986. godine).

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Današnji vlasnik Michael Dezer kupio je ovaj automobil od čovjeka koji ga je produžio za dodatnih 12 metara, restaurirao ga i potpuno iznova opremio. Američki san, sada se kotrlja na 26 kotača, a u kabinu može smjestiti do čak 75 putnika. U ovom neobičnom vozilu, kojim je prilično teško manevrirati, smjestili su se dodaci kao što su vodeni krevet, bazen, jacuzzi, teren za mini golf, pa čak i heliodrom.

Kako bi mogao savladati krivine, automobil je podijeljen na dva dijela, u sredini spojenih zglobom. Pogone ga dva Cadillacova V8 motora smještena sprijeda i straga.

Budući da je vozilo godinama stajalo napušteno u jednom skladištu, njegova je obnova Dezera koštala oko 250.000 dolara i trajala je tri godine, a uključivala je i neznatno produljenje karoserije kako bi se Guinnessov rekord popravio. Dezer je sa svojim timom morao potpuno obnoviti gotovo sve dijelove vozila, od šasije na dalje. Neke je zamijenio originalnima iz Cadillaca, pa ukupno sada vozilo teži preko 11 tona, a konstrukcija mu je “poput one kod čeličnog mosta”, ističe ponosni vlasnik.

YouTube MP3 - Hotmail
1