“Najbrži odvijač na svijetu” pronađen u starom brzinskom rekorderu

“Najbrži odvijač na svijetu” pronađen u starom brzinskom rekorderu

Prilikom procesa restauracije prvog automobila koji je premašio brzinu od 200 milja na sat, u njegovom rezervoaru s odavno zgusnutim uljem pronađen je – 100 godina star alat

Sunbeam 1000 HP Mystery bio je britanski automobil izrađen prije gotovo stotinu godina, točnije 1926. godine u kompaniji Sunbeam u Wolverhamptonu. U povijest automobilizma upisao se godinu nakon toga, 29. ožujka 1927., kada je postao automobil koji je postavio brzinski rekord, premašivši kao prvi na svijetu granicu od 200 milja na sat (322 km/h). Pogonila su ga dva avionska motora Sunbeam Matabele, zapremnine po 22,4 litre i snage oko 450 KS svaki. Dakle, iako je u nazivu stajalo “1000 HP”, ukupna snaga ove jurilice bila je oko 900 KS.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sunbeamov rekorder nadimka Slug (Puž) danas je u vlasništvu britanskog National Motor Museuma, gdje je nedavno započeo proces njegove opsežne restauracije, kako bi u punom sjaju dočekao 100. obljetnicu rušenja svojeg najznačajnijeg rekorda. No, prilikom toga, majstori iz muzeja otkrili su još jedan neobičan rekord – unutar ovog vozila pronašli su alat, koji su njegovi tvorci tamo zagubili u prošlom stoljeću. Odmah su ga proglasili “najbržim odvijačem na svijetu”, koji je zajedno s automobilom probio barijeru od 200 mph.

Osim odvijača, i jedan podesivi “francuski” ključ restauratori su iskopali iz odavno zgusnutog ostatka motornog ulja na dnu uljnog rezervoara (kartera). Oba komada alata datiraju iz 1920-ih godina, pa je jasno da su nekim starim mehaničarima tamo upali, a nitko ih kasnije nije izvadio. Budući da je Sunbeam vožen tek 80-kilometara, samo za potrebe obaranja rekorda, a kasnije nije diran, jasno je da se odvijač i ključ tamo nalaze još od tada. Srećom nisu utjecali na normalan rad motora.

YouTube MP3 - Hotmail
1